szerző:
hvg.hu

A jövőben akár a blúzunk adhatja okostelefonunknak a szükséges energiát.

Már évek óta foglalkoznak olyan szövetekkel, amelyek a fizikai mozgást alakítják elektromos energiává. A Georgia Institute of Technology kutatói most tovább léptek ennél, és egy olyan anyaggal kísérleteznek, amelyik nemcsak a mozgásból, hanem egyúttal a napból is energiát nyer. A kétféle energiatermelés kombinációja olyan ruhadarabok elkészítéséhez vezethet, amelyek az okostelefonok, tabletek, helymeghatározó rendszerek energiaforrásai lehetnek.

A különleges anyag előállításához hagyományos textilipari gépeket használnak, viszont a pehelysúlyú polimerszálakból készült napelemeket összeszövik a szálalapú triboelektromos nanogenerátorokkal. (A triboelektromosság olyan hatás, ami akkor jön létre, ha két anyagot összedörzsölnek, ellentétes polaritású feltöltődést adva nekik.) A nanogenerátorok nemcsak a triboelektromos hatást, hanem az elektrosztatikus indukciót is felhasználják ahhoz, hogy elektromosságot generáljanak mechanikai mozgásokból, például rezgésekből, forgásokból, vagy abból, ahogy a szél mozgatja a szövetdarabot.

©

A mindössze 320 mikron vastagságú anyagot gyapjúszálakkal szőnék össze, és fel lehetne használni sátrak, függönyök, de akár különféle ruhadarabok készítéséhez is. Képzeljük csak el, hogy abból lenne energia, ha a szél lebegtetné a függönyünket.

További előny, hogy az újdonsághoz használt anyagok olcsók és környezetkímélők. Egyelőre csak egy A4-es lap méretének megfelelő szövetdarab készült el, amelyre rudat erősítettek, így az egész olyan, mint egy kis zászló. Ezt egy autó ablakába tették, és ahogy fújta a szél, még egy felhős napon is jelentős energiát tudtak „kisajtolni” belőle. Egy 4 x 5 centis anyag pedig napfényben és az anyagdarabkát mozgatva egyetlen perc alatt feltöltött 2V-ra egy 2 mF-os kondenzátort.

A következő lépésben tovább optimalizálják az anyagot, és még a hosszú távú tartósságával kapcsolatban is további kutatásokra lesz szükség.