szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vezetékes kapcsolódás továbbra sem halott, és akár a wifivel is remekül együtt tud élni. Kipróbáltuk, hogy milyen az, amikor az otthoni elektromos hálózaton keresztül internetezünk.

Ma már alig találunk olyan otthont, éttermet, bevásárlóközpontot, konferenciát vagy szállodát, ahol ne lenne wifi – az elmúlt években a wifi mindent letarolt. Egy otthoni wifi hálózat beüzemeléséhez lényegében csak egyetlen pár ezer/tízezer forintos routerre van szükségünk, és a bejövő internetes kapcsolatot a néhány kattintásos kezdeti konfigurálást követően máris meg tudjuk osztani a lakásban lévő számos különböző kütyü számára. De adódhatnak olyan helyzetek, amikor a vezeték nélküli jeltovábbítás szó szerint vastag falakba vagy födémekbe ütközik.

Ilyenkor jöhet képbe a Powerline névre hallgató technológia, ami az otthonunk meglévő elektromos hálózatát használja fel az internet továbbítására. A megoldás legfontosabb alappillére az úgynevezett PLC (PowerLine Communication) adapter, ebből legalább kettőt kell bedugnunk a lakásban lévő konnektorokba, és a rendszer máris üzemképes. Ez eddig az elmélet, mi azonban kíváncsiak voltunk a gyakorlatra is, így aztán lecsaptunk a Powerline-piac egyik legfrissebb és legjobbnak ígérkező delikvensére.

©

Kábelbarát

A Zyxel PLA5456 egy olyan kezdőcsomag, melynek beszerzését követően nem kell túl sok fifika, máris adott a lehetőség az otthoni Powerline hálózat beüzemelésére. Az alapcsomagban két darab PLC-adapter található, melyekhez két darab 1,5 méteres Ethernet kábelt is mellékel a gyártó. A legelső lépésként a két teljesen egyforma, 200 grammos adapter közül az egyiket be kell dugjuk egy, a routerünkhöz közeli konnektorba és össze a mellékelt kábellel össze kell kötni a routerrel. Második lépésben pedig a társát kell hasonló módon egy konnektorba csatlakoztatni, értelemszerűen ott, ahol az internetes hálózatra csatlakoztatni kívánt készülékünk (számítógép, okostévé, játékkonzol) található. Ebből a második konnektorból jön azután az internet, amit a másik Ethernet-kábellel tudunk a falból a gépünkbe juttatni. Az adaptereket ajánlott közvetlenül egy hálózati dugaljba csatlakoztatni, és nem egy hosszabbítóba, utóbbi ugyanis lassíthatja az adatátvitelt.

©

A konnektorba dugható kütyü előlapján egy átmenő csatlakozó található, vagyis amellett, hogy internet jön belőle, továbbra is használhatjuk konnektorként az aljzatot. Az oldalain masszív szellőzőrésekkel rendelkező, fehér színű adapter alján kettő darab 10/100/1000-es RJ-45-ös port található, vagyis egy PLC-adapter egyszerre akár két eszközt is képes internettel kiszolgálni.

LED-ek, titkosítás

Praktikus, hogy a nagy teljesítményű, Broadcom chipes Zyxel adaptereket lényegében egyáltalán nem szükséges konfigurálni, maximum annyit kell megtennünk, hogy az Ethernet portok melletti gombot nyomva tartva aktiváljuk a 128 bites AES titkosítást.

©

A készülék előlapján három LED-et helyeztek fel a fejlesztők. A középső színkódok segítségével jelzi számunkra az aktuálisan elérhető maximális sebességet. Legjobb esetben zöld színt kapunk, ami arra utal, hogy 80 Mbit/s-nál nagyobb sávszélesség áll rendelkezésünkre. Ha narancssárga az adott LED színjelzés, akkor 20-80 Mbit/s-os tempót kapunk, ha pedig piros, akkor be kell érnünk 0-20 Mbit/s-os sebességgel.

Sebesség

A technológia elméleti maximális működési távolsága 300 méter. Mi egy háromszintes épület legszélső sarkai között tettük próbára a Powerline-t, és sem az adatátvitel sebességével, sem a kapcsolat stabilitásával nem akadt problémánk. A HomePlug AV2 MIMO kompatibilis újdonság 1800 Mbit/s-os elméleti maximális sebességgel kecsegtet, azonban ezt csak akkor lehet elérni, ha egyszerre két eszközt csatlakoztatunk a PLC-re. Tapasztalatunk szerint a gyakorlatban be kell érnünk 350-400 Mbit/s-os letöltési-, illetve 200-300 Mbit/s-os feltöltési plafonokkal, melyek persze még így sem alacsony értékek, és tökéletesen elegendők akár több ultra HD minőségű videostream egyidejű kiszolgálására is. A ping (válaszidő, késleltetés) rendkívül alacsony, általában 2-4 milliszekundum körüli.

©

Wifi helyett, vagy azzal együtt

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy hol és milyen esetekben van értelme Powerline megoldást használni. Olyan épületben, melyben a vastag falak és vassal alaposan megpakolt födémek miatt egyszerűen nem alakítható ki stabil wifihálózat, egy normál, Ethernet-alapú vezetékesinternet-hálózat kiépítése is szóba jöhet. Azonban a kábelek diszkrét körbefuttatása sok munkával (fúrással, bontással stb.) és kiadással járhat. Ezzel szemben a Powerline a falakat már eleve rejtett módon behálózó elektromos vezetékeket használja, így a beüzemelés abszolút fájdalommentes. Ráadásul a Powerline-hálózat minden további nélkül kombinálható akár wifivel is: a pincéből a magasba/távolba a Powerline viszi (f)el a netet, amit ott aztán wifivel szórunk szét.

A tesztelt PLC-megoldás egyébként alaphelyzetben 6 W-ot fogyaszt, stand-by módra váltva pedig 0,5 W-ra csökken az energiaéhsége. Egy hálózatra természetesen nem csak kettő, hanem akár több adaptert is csatlakoztathatunk, és az egyes adapterek jelerősítő funkcióval is bírnak.

©

Verdikt

+: egyszerű beüzemelés és használat, nagy adatátviteli sebesség, stabil működés, 128 bites titkosítás, átmenő csatlakozó, két Ethernet port.

: az elméleti maximális tempó messze van a valóságtól, a rossz minőségű elektromos hálózat kifoghat rajta, kicsit drága.

A Zyxel PLA5456 beüzemelése és használata egyaránt gyerekjáték egyszerűségű, és a készülék sebességével és stabilitásával sincsenek problémák. Nehézségeink egyedül akkor adódhatnak, ha a lakásunk elektromos hálózatát korábban kontár szerelők építették ki (vagy javították meg), illetve adott esetben egyes a hálózatra csatlakoztatott fogyasztók is zavaró zajokkal lassíthatják az elektromos hálózatra ültetett számítógépes hálózatunkat.

Tesztünk írásakor mintegy 32 ezer forintos áron kapható a Zyxel PLA5456, ami nem kevés pénz két ilyen, relatíve egyszerű adapterért, de persze egy kicsit is profibb és erősebb wifi routerért is simán el szoktak kérni ennyit a nevesebb gyártók.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!