szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csak kisebb területet fed le az Északi-sark jégtakarója, de jóval vékonyabb is lett a globális felemelegedés miatt – ezt bizonyítja ez a felvétel.

Azt már egy ijesztő videó megmutatta, hogy az Északi-sark jégtakarójának területe rohamptempóban csökken. Ez a megállíthatatlannak tűnő globális felmelegedés látványosabb része, pedig ugyanilyen fontos az is, hogy a vastagsága is drámaian csökken.

Épp ezért használták fel az alábbi videóhoz a jégtakaró vastagságának adatait 1979 óta. A piros és narancssárga területek jelzik a legvastagabb, 6-7 méter vastag jégtakarókat, amelyek szinte el is tűntek, a feketéből – amely a másfél méternél is vékonyabb jégréteget jelzi – viszont egyre több van.

Az Antarktiszon sem jobb a helyzet, az olvadás miatt ott már kis tavak jelentek meg a jégtakarókon, összességében pedig idén nyolcéves negatív rekordot döntött meg bolygónk tengeri jégkészletének kiterjedése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó

Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó

Megmutatta a Samsung, milyen kamera lesz a következő csúcsmobiljában

Megmutatta a Samsung, milyen kamera lesz a következő csúcsmobiljában

Katonai tábor épül Gyulafirátót határában

Katonai tábor épül Gyulafirátót határában