Kisebb bréking: eltörli a Tesco a boltban fotózás tilalmát

Kisebb bréking: eltörli a Tesco a boltban fotózás tilalmát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar Tesco üzletszabályzatában jelenleg ugyan szerepel, hogy a vásárlók nem fotózhatnak az áruházakban, de a vállalat átgondolta a dolgot: eltörlik. De vannak láncok, melyekben továbbra is nagy lesz a szigor.

Aki próbált már fotózni valamelyik nagyobb áruházlánc boltjában, szinte biztosan találkozott már a jelenséggel, hogy jobb esetben egy kedves, rosszabban egy nem túl szofisztikált nyelvezetet használó eladó, sőt néha egy biztonsági őr ennek abbahagyására kéri őt. Sőt, mi magunk olyat is átéltünk már, amikor a képek törlését kissé eltorzult arccal követelte kérte szépen a személyzet.

Az Index rákérdezett a Tescónál arra, hogy valóban van-e náluk ilyesmit tiltó szabály. Kiderült, hogy ugyan valóban létezik a fotózást tiltó szabály, a Tesco vezetősége átgondolta és felülvizsgálta a dolgot, és hamarosan el is törlik az egészet.

A tiltás még abból az időből maradt fenn, mikor nem volt mindenkinek fényképező a telefonjában, és valószínű volt, hogy ha valaki fotóz a boltban, az vagy ipari kémkedést folytat vagy engedély nélkül fotózó újságíró – írja a lap. (A hivatalos fotózáshoz ezután is engedély kell majd, ahogy az olyan felvételek készítéséhez is, melyen felismerhetők emberek. De ezt törvény teszi kötelezővé.)

Bár elméletileg az IKEA-nál és az Auchannál is van hasonló szabály, az Indexnek azt nyilatkozták, hogy csak láthatóan kirívó esetekben kérik a vásárlókat ennek betartására. A Sparnál is van szabály, de nyitottak a változtatásra. A Media Marktnál és a CBA-nál kifejezetten ragaszkodnak a tiltáshoz, és be is fogják tartatni ezután is.