Helló, magyar egészségügy! A svájci kórházakban hamarosan már drónokat vetnek be

Helló, magyar egészségügy! A svájci kórházakban hamarosan már drónokat vetnek be

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Magyarországon egyelőre elképzelhetetlennek tűnő fejlesztésbe vágták a fejszéjüket a svájci Lugano városában, ahol a kórházak mellett az állami posta is beszáll a laborminták gyorsabb feldolgozásába. Kis svájci science fiction.

Március közepe óta teszteli két svájci kórház az egymás közti szállítás korszerű módját. A Swiss Post már 70 tesztrepülésen is túl van a két egészségügyi intézmény között. A drónnal történő szállítást minden bizonnyal hatékonynak ítélik, ugyanis ma bejelentették, hogy 2018-tól menetrend szerinti szolgáltatásként kínálják majd ezt a kórházaknak.

A sok kreatív, de néha öncélú technológiai demonstrációnak tűnő drónos ötlet közül a kisebb egészségügyi csomagok szállítása egy életszerű, jó példa a drónok alkalmazhatóságára. A laborminták nem nehezek, így a szállításuk túl sok erőt nem igényel. A gyorsaságra viszont szükség van, sok esetben életek is múlhatnak rajta, milyen gyorsan érkezik meg egy-egy eredmény. A drónokkal pedig kikerülhető a városi közlekedés és főleg az abban kialakuló dugók.

A drónos kórházi szállításhoz egyrészt be kellett szerezni az eszközöket. A tesztidőszak során az amerikai Matternet gépeit használták, melyek 2 kilót tudnak elvinni, hatótávjuk 20 km, sebességük 36 km/h. A Swiss Post közléséből az is kiderül, hogy a 80 centis átmérőjű drónokban biztonsági okokból minden egyes érzékelőből – például magasságmérő, gyorsulásmérő, giroszkóp stb. – kettő van, így akkor sincs baj, ha valamelyik elromlik. De ha mégis gond lenne, a gép vészhelyzet esetén kinyit egy ejtőernyőt, hogy a készülék biztonságban földet érhessen, és a mintának ne essen baja.

Másrészt ki kellett képezni a drónkezelőket is: a kórházi személyzet arra felkészített tagjai egy speciális biztonsági dobozba helyezik a mintákat, majd egy okostelefonos alkalmazással elindítják a drónt. A minirepülő ezután automatikusan navigálja magát a betáplált célállomásra, ahol a fogadó intézmény munkatársainak nincs más dolguk, mint kivenni a mintákat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.