Balogh Csaba
Balogh Csaba

A régi és új iPhone-osoknak, a Mac gépek használóinak és még a laptopjuk táblagépes kiválthatóságán gondolkodóknak is tartogatott bejelentéseket hétfő estére az Apple fejlesztői konferenciája. A világmegváltás megint elmarad, de azért nem járnak majd rosszul a felhasználók.

Apokaliptikus témával indította idei WWDC fejesztői konferenciájának nyitóelőadását az Apple. A téma röviden: mi történne, ha egyszercsak leállna a vállalat összes szervere? Mi történne, ha eygszercsak megszűnne működni az összes alkalmazás, amit a cég platformjaira fejlesztők létrehoztak az elmúlt években? Az üzenet azoknak a fejlesztőknek szólt, akik nélkül ma sokkal unalmasabbak lennének nem csak az iPhone-ok, hanem minden okostelefon – és hát, valljuk be, az Apple pedig sokkal szegényebb.

Az ilyen hatásos nyitóvideó után rendszerint még hatásosabb értékesítési adatok következnek, de ez most kimaradt. A rendezvényt nyitó Tim Cook szerint azért, mert annyi témájuk van, hogy nem húzná iylesmivel az időt. A lényeg: “Apple is doing great”, tehát ha valaki, akkor az Apple legalább tényleg jobban teljesít.

©

Az unalmasabb bejelentéseket lelőtték az elején, ezt a 20 percet négy mondatban intéznénk el – és az elsőn mostanra túl is vagyunk. Az Amazon alkalmazása/videoszolgáltatása megjelenik Apple TV-n. Az Apple Watch új watchOS 4 operációs rendszerében a számlapokon megjelenő információk az aktuális időponttól és helytől függően dinamikusan változnak majd, elvileg mindig olyasmit látunk majd, amelyre akkor és ott szükségünk lehet. Ehhez kapcsolódik az is, hogy a digitális asszisztens Siri is jobban része lesz majd az órának, ami képes lesz összekapcsolódni a konditermek okosabb eszközeivel is.

Álom lesz a Maceken másolni

Az Apple számítógépein futó macOS-ben is lesz fejlődés. A Safari böngészőbe – ami lehet, hogy a világ leggyorsabbja, de alig valaki használja – érkezik egy, a felhasználó lekövetését ellehetetlenítő funkció, valamint egy olyan is, ami blokkolja az automatikusan elinduló videókat. (Hahó, facebookosok!) A Mail alkalmazásnak 35 százalékkal kevesebb helyre lesz szüksége leveleink tárolására.

©

Ezeknél sokkal fontosabb az új fájlrendszer. Papíron annyi lesz a változás, hogy az eddigi, három évtizede használt HFS-t az Apple File System váltja, de ez a gyakorlatban is észrevehető lesz. Nem is kicsit: az Apple által bemutatott demó alapján úgy tűnik, hogy a fájlok és konyvtárak másolása az eddigi hosszú (másod)percek helyett tulajdonképpen egy pillanat alatt megtörténik majd. Az oprendszer új verziója szokás szerint ősszel (feltehetőleg) szeptemberben válik elérhetővé minden olyan gépre, amelyen most a macOS Sierra fut.

Az iOS 11-el rengeteg helyet spórolhatnak az iPhone-osok

Ennél jóval többeket érint itthon (is) az Apple mobilos oprendszere, a most 11. főverzióra fejlesztett iOS. A szokás szerint szebb-jobb iMessage alkalmazásba bekerül majd az Apple Pay, mégpedig azért, hogy személyek közötti fizetésre is használni lehessen a funkciót. Persze nem Magyarországon, ahol a szintén fejlődő Siri sem tartogat sok olyan érdekességet, amit háromnál többen fognak itthon használni. Az Apple Maps újításai hamarabb elérhetnek hozzánk: a sávasszisztens mellett bevásárlóközpontok és repülőterek belső térképei kerülnek az alkalmazásba. Természetesen az Egyesült Államokból indul majd a dolog, de jó esély van rá, hogy hamarosan elér a nagyobb európai helyszínekre is.

Az viszont sokaknak jó hír, hogy az Apple új fotó- és videótömörítési ejárásainak köszönhetően az álló- és a mozgóképek is feleakkora helyet foglalnak majd az iOS 11-et futtató készülékeken, mint amenyiben az iOS 10 meg tudja oldani a tárolásukat.

Hasonlóan sokszor tetten érhető újítás az alulról felhúzható, gyorsgombokat tartalmazó Control Center. Nem magyaráznánk túl, így fog kinézni.

©

És az idők során így változott.

©

Új App Store is jön, és úgy tűnik, hogy tényleg jó lesz

Teljesen átalakul az App Store, melyre 500 millió felhasználó kíváncsi hetente, akik az alkalmazásbolt fennállása óta 180 milliárd alkalommal töltöttek már le alkalmazásokat – 100 milliárd dolláros bevételt generálva ezzel az Apple-nek, melyből 70 milliárdot adtak tovább a fejlesztőknek. Egy ekkora pénztermelő gépezethez nem véletlenül nyúlt csak óvatosan az Apple eddig, de az iOS 11-re alaposan megújítják az appbolt felületét. Az egész egy “Today” (mai nap) füllel indul majd, az Apple által személyre szabottan összeválogatott tartalmakkal, hírekkel, alkalmazásokkal. Ezután két nagy részre oszlik majd az App Store: külön szekcióba kerülnek a játékok és egy másikba az alkalmazások. Ezeken kívül lesz még egy fül az iOS alkalmazásboltjában a frissítéseknek és a keresésnek is.

©

Átalakulnak az egyes alkalmazások adatlapjai is, a demó alapján sokkal átláthatóbbak, kényelmesebben használhatóbbak lesznek – ahogy az egész App Store is.

A gépek lázadása (helyett)

A számítógépek terén nincs forradalom: a MacBook Air órajelét kicsit felhúzták, a MacBook Prók még újabb processzort és gyorsabb SSD-t kaptak.

Új erősebb iMac gépek jönnek: 500 nites (a korábbinál 43 százalékkal nagyobb fényerejű) képernyővel, 7. generációs Intel (Kaby Lake) processzorokkal, akár 64 GB RAM-mal, a korábbinál 50 százalékkal gyorsabb, akár 2 terás SSD tárolóval, nem mellesleg erősebb grafikai teljesítménnyel.

©

Ahogy az Apple többször kihangsúlyozta: a gépekkel előállítani és fogyasztani is jól lehet majd VR-tartalmakat. Méginkább a történelem eddigi legerősebb Macjével: a 18 magos processzorral szerelve is érkező iMac Próval. Ezt főleg ipari felhasználásra szánják, a virtuális valóság alkotásán kívül például 4K felbontású videók valósidejű effektezéséhez, 3D-rendereléshez és komplex, nagy számítási teljesítményt igénylő feladatokhoz.

A frissített modellek már holnaptól beszerezhetők, az iMac Pro majd decemberben kerül a polcokra, 4999 dolláros áron. Ez szimplán átszámolva 1,3 millió forintot jelent, melyre jön még a szokásos magyarítás, adók satöbbi.

©

Laptoposodik az iPad

A kézi gépek terén új iPhone-ról természetesen nem esett szó – majd szeptemberben –, egy új iPad (Pro) viszont előkerült. A képernyő 9,7 hüvelykesről 10,5-ösre nőtt, melynek egyik következménye, hogy már elfér rajta egy teljes méretű (virtuális) billentyűzet. A korábbinál szebb és nagyobb fényerejű (+50%, 600 nit) képernyő a szinten minden eszközben használt 60 Hz-es képfrissítés helyett 120 Hz-eset alkalmaz majd, amit az Apple ígérete szerint természetesebb, simább mozgásként érzékelhetünk majd. Hogy ne merüljön le két-három óra alatt a táblagép, ezért a rátát mindig az aktuális tartalomhoz igazítja majd: állóképek megtekintése közben például elég lesz 24 Hz is.

©

A képernyő alatt is érdekes dolgok bújnak majd meg: a hatmagos A10X Fusion processzor elődjénél 30 százalékkal gyorsabb és vélhetően a 12 magos videovezérlő teljesítményére sem nagyon lesz panasz.

Talán még ezeknél is fontosabb, hogy az iOS 11 olyan újításokat hoz majd táblagépes fronton – bármikor előhúzható dokkoló az alkalmazásoknak, új és kényelmesebb multitasking, fájlkezelő stb. – mellyel minden eddiginél közelebb kerül a laptopok (MacBook Air?) kiváltásához a tablet. Komolyabb feladatokra persze továbbbra sem ez lesz az ideális készülék, de az átlagfelhasználók zömének bőven elégnek tűnik.

©

Az új iPad Prót jövő héten kezdik el árulni az amerikai piacon, vélhetően hozzánk is hamar elér majd.

Az iPod a zsebben szólt nagyot, a HomePod otthon okoskodik

Az Apple szerint a piacon jelenleg lévő hangszórókon vagy jó minőségben lehet zenét hallgatni vagy okosak, mint az Amazon Echo. Éppen ezért csináltak egy HomePod nevű hangszórót, amely reményeik szerint éppen annyira alakítja át majd az otthoni zenehallgatási szokásokat, mint amennyire az iPodnak sikerült a menet közbenit. A vállalat ígérete szerint egy hangosan is torzításmentest zenei élmény kínáló hangszóróról van szó, amely például azt is “felismeri”, hogy milyen kialakítású helyiségben van, és igyekszik ehhez igazítani a hangszórás irányait.

©

Az akusztikus kiválóság alakításáról egy A8-as chip gondoskodik. Ez felelős okos funkciókért is, melyeket szoftveresen természetesen a Siri mozgat. Az Apple hanggal vezérelhető digitális asszisztense a hangszóróban lakva is mindenre képes lesz majd, amire az iPhone-ban. Viszont a hiányosságai is ugyanazok lesznek, magyarul tehát továbbra sem ért.

©

Az angolszász országokban decemberben, a világ többi részén csak jövőre piacra kerülő hangszóró 349 dolláros (kb. 95 ezer forint) árazást kapott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Népszava: kórházi aktív ellátásokat, szülészeteket szüntetne meg a kormány

Népszava: kórházi aktív ellátásokat, szülészeteket szüntetne meg a kormány

Tűzparancsot kaphatnak a rendőrök Hongkongban

Tűzparancsot kaphatnak a rendőrök Hongkongban

Rájöttek, hogy lehet elsüllyeszthetetlenné tenni a hajókat

Rájöttek, hogy lehet elsüllyeszthetetlenné tenni a hajókat

A Cozma-gyilkosság egyik résztvevőjét kaphatták el prostituált futtatása miatt

A Cozma-gyilkosság egyik résztvevőjét kaphatták el prostituált futtatása miatt

Egy enyingi férfira csaptak le a rendőrök, aki prosítúcióra vehetett rá egy nőt

Egy enyingi férfira csaptak le a rendőrök, aki prosítúcióra vehetett rá egy nőt

Nagy segítség lesz a Google Maps új funkciója

Nagy segítség lesz a Google Maps új funkciója