Szenzáció Miskolcon: negyven év után először kezdett virágozni egy ritka növény

Szenzáció Miskolcon: negyven év után először kezdett virágozni egy ritka növény

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az agave kaktusz élete során egyetlen egyszer virágzik, majd elpusztul. Miskolcon egy virág nagykerben épp most virágzik egy ilyen.

A Magyarországon ritkaságnak számító Agave kaktusz közel 50 éves élete során csak egyszer virágzik, majd szinte rögtön elpusztul, ezért igazi szenzációnak számít az a miskolci agave, amely az Észak-Kelet Flóra virág kis- és nagykereskedés udvarán épp most virágzik. 

A cég 40 éve gondozza és neveli az Agave Americana fajhoz tartozó hatalmas kaktuszt, hogy a nagyközönség szemtanúja lehessen egy ilyen ritkaságnak Magyarországon is. A növény május végén kezdett egy hosszú szárat növeszteni, hogy azon hozza a virágait.

A Borsod megyei online lap, a Boon.hu azt írja, a "miskolci agávé" május elején kezdte növeszteni az azóta 7-8 méteresre megnövő szárát. A szár növekedése is látványos volt, naponta akár 10-15 centiméterrel is gyarapodott, mára viszont már a felső ágak is kifejlődtek és a bimbók is növekedtek az ágakon. Ezeken fogja nemsokára kibontani a káprázatos bugavirágzatot. Maga a virágzás két hétig tart és egyedülálló látványt jelent majd.

Az agávé sarjként került a cég tulajdonába 40 évvel ezelőtt, amit azóta gondoznak, nevelnek. A növény a virágzás után azonnal el fog pusztulni, mert minden energiáját a virágzásra fordítja.

Hozzászólások