szerző:
Papós Tamás

Magyarországon minden harmadik gyereket érinthet, világszerte pedig fiatalok millióit az online zaklatás – ezt elégelték meg a brit kormánynál, és felszólították a közösségi oldalakat, hogy keményen lépjenek fel a jelenség ellen. A Facebook már felajánlotta a segítségét.

A Facebook jelenleg nagy erőkkel harcol az álhírek terjesztése és a gyűlöletbeszéd ellen, de a brit Konzervatív Párt képviselője, Karen Bradley szerint egy másik probléma ellen is fel kell lépniük: az online zaklatásra gondol, amely Magyarországon például minden harmadik gyereket érinthet.

A BBC-nek nyilatkozó, digitális fejlesztésekért is felelős miniszter szerint minden közösségi oldalnak ki kellene adnia egy szabályozási kódexet az online zaklatásról. Ami pedig még fontosabb: véleménye szerint a Facebooknak, a Twitternek és a többi ilyen szolgáltatásnak pénzügyileg kellene támogatnia a  gyerekek millióit – akár játék közben is – fenyegető veszély elleni kampányokat. (Hasonlóra gondol, mint a nemrég bemutatott zseniális reklám, amely végén a kiskorú lánynak ismeretlenül üzengetőt leleplezik.)

A brit kormány például arra tippel, hogy minden ötödik 12-15 éves gyerek találkozik online zaklatással, de erről a közösségi oldalaknak még több információjuk lehet. Ezeket az adatokat kellene kiadniuk – véli Karen Bradley.

Konkrét terv is akad: a britek szerint a Facebooknak és a többi közösségi oldalnak éves átláthatósági jelentést kell adnia azokról a tartalmakról, amelyekkel kapcsolatban felmerül az online zaklatás lehetősége, ezek jelentéseiről is ki kell adni minden információt, illetve a jelentett felzaklató tartalmak kezeléséről is. A kormány szerint a panaszokat kategorizálni is kellene nem, kor, szexuális érdeklődés és vallás szerint.

Karen Bradley hangsúlyozta: ami offline elfogadhatatlan, annak online is tiltottnak kellene lennie. A brit kormány egy külön testületet is létrehozna csak azért, hogy az online zaklatásos ügyeket kivizsgálják. A Facebook hivatalosan is reagált a felvetésekre, nyilatkozatában felajánlotta segítségét az ötletek kidolgozásában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.