szerző:
hvg.hu

Van egy olyan kis masina, amely hosszú-hosszú évtizedek óta minden valamirevaló iroda nélkülözhetetlen kelléke. A lyukasztógép egy igazi német mérnöki csoda: egyszerű és nagyszerű. A találmány előtt tiszteleg ma a Google.

Napra pontosan 131 éve, 1886. november 14-én egy Friedrich Soennecken nevű feltaláló besétált a német szabadalmi hivatalba, és benyújtott egy bizonyos "Gyűjtőmappákhoz való papírlyukasztó" nevű szabadalmi kérelmet. Akkor valószínűleg még ő sem sejtette, bár talán remélte, hogy találmánya meghatározó eleme lesz minden irodának, ahol előfordulhatnak lefűzni való iratok. De így történt, a papírlyukasztó gép olyannyira népszerű lett, hogy ma, 131. születésnapján a Google is lecserélte logóját egy különleges grafikára.

A kereső főoldalán látható rövid animáció nem is csak a lyukasztógép fő funkciója miatt érdekes, hanem a Google feliratot formáló "maradvány" miatt is. Ugyanis az egy dolog, hogy a lyukasztógép hivatalos dolga az, hogy a megfelelő helyeken lyukat üssön a papírba, hogy azt szépen be lehessen fűzni a többi mellé egy mappába. Aki gyerekként is találkozott már egy ilyen géppel, például szülei munkahelyén, az pontosan tudja, hogy a melléktermékként megszülető kis papírdarabkák mennyire jó játékot jelenthetnek – főleg, ha a gép alján lévő tárolóban különféle színű papírokból gyűlt összes egy színes halom.

Ha megfelelő játékossággal közelítünk egy jegyzetfüzetet, akkor pedig néhány perc gondos munkájával érdekes lepozgatós füzetet készíthetünk belőle – ezt bárki megmondhatja.

Kevesen tudják, de a lyukasztógépből többféle szabvány létezik: a nálunk talán leginkább elterjedt 2 lyukú mellett van 3 és 4 lyukat ütő masina is, ez utóbbit például Svédországban használják előszeretettel és szinte kizárólagosan. És persze mindegyik változatnál milliméterre meg van határozva a lyukak mérete és egymástól mért távolságuk.

Szintén jellegzetes a lyukasztógép hangja, melyet nem próbálunk meg szövegesen megidézni, inkább hallgasson bele alább.

Ennek szellemében mindenkinek jó munkát kívánunk mára, de persze főleg az irodai dolgozóknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jön a mindent látó szem? Pintér összekötné az ország térfigyelő kameráit

Jön a mindent látó szem? Pintér összekötné az ország térfigyelő kameráit

Vakvezető kutyából is hiány van

Vakvezető kutyából is hiány van

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre