Miért van ma ez a sok zöldség a Google kereső főoldalán és mi az a kimchi?

Miért van ma ez a sok zöldség a Google kereső főoldalán és mi az a kimchi?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyjából 3 évezred hagyományai sűrűsödnek össze a Google mai, különleges grafikával prezentált logójában. Ma van a kimchi napja – ez a világ egyik legegészségesebb étele. De tudja, hogy mi az a kimchi?

Kínai kel, zöldhagyma, halszósz vagy garnélarákszósz, őrölt chilipaprika, rizsliszt, só, gyömbér, retek, répa és fokhagyma. Ezek az összetevői a Google kereső főoldalán látható logónak és a kimchi vagy magyaros átírással kimcshi nevű, Koreából származó ételnek is. Az egybeesés persze nem véletlen: a Google ma az A, B és C vitamin mellett kalciumban és vasban, valamint emésztést segítő baktériumokban is gazdag kimchit ünnepli.

A gasztrotörténeti kutatások szerint az étel nagyjából 2600-3000 éves múlttal rendelkezik, ma ismert formáját pedig valamikor a 18. században nyerte el, ugyanis azóta tesznek bele őrölt pirospaprikát, chilit. Ez persze csak a "mesterrecept", a kimchinek rengetegféle variánsa létezik, még az anyaországot jelentő Koreán belül is más-más helyeken egy kicsit máshogy készítik.

©

Egyes becslések szerint a dél-koreaiak napi átlagban számolva 50-200 grammnyi kimchit fogyasztanak el. Ehhez persze rengeteget kell előállítani is, ennek pedig éppen most van itt az ideje: a november kimcshikészítés szezonja, a kimdzsang. A népi hagyomány szerint ha valaki ekkor, különösen a november 22-ei kimchi napon sózza meg a télire elrakott kimchijét (illetve leginkább a beáztatott kínai kelt), akkor lesz a legfinomabb a koreai savanyúság.

Az erjesztéssel, sokszor családi összejövetelek alkalmával készülő ételt korábban a hagyomány szerint elásott agyagedényekben (onggikban) tárolták, azóta ez persze változott: ma már sok háztartásban külön kimcshihűtőt tartanak fenn. Fogyasztásához általában evőpálcikát használnak.

Onggik
©

Hogy az ázsiai országon mennyire túlnőtt már a kimchi népszerűsége, azt jól mutatja, hogy a Google kimcshis logóját a kereső magyarországi felületén is láthatjuk, illetve az is, hogy az ételt az UNESCO felvette a szellemi kulturális örökségek listájára.

Ha máskor is érteni szeretné, miért különleges a Google aznapi logója, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.