Ha budapesti, rá fog kattanni: ezen a zseniális oldalon házak szintjén kereshet régi fotókat, térképeket, iratokat

Ha budapesti, rá fog kattanni: ezen a zseniális oldalon házak szintjén kereshet régi fotókat, térképeket, iratokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapest Időgép néven nyitott egy adatokban, térképekben régi fotókban is igencsak gazdag új online felületet a fővárosi levéltár. Csak írja be vagy keresse meg a térképen mostani lakása, gyerekkori otthona vagy bármelyik kedvenc helye címét, és ámuljon: fényképek, dokumentumok, érdekességek minden mennyiségben.

Budapest Főváros Levéltára már régóta működteti a Hungaricana Közgyűjteményi Portált, melynek célja a különféle hazai közgyűjtemények digitalizálása, illetve más szervezetek eredményeinek bemutatása. A Hungaricana több millió oldalnyi digitalizált forrásanyagot tartalmaz, a város lakóira és épületeire nézve pontosan helyhez és időhöz köthető adatok tömegét nyújtva. A mostani fejlesztéssel mindez a történeti térképeken barangolva, könnyen, gyorsan, szórakoztató formában is elérhetővé válik: ez a Budapest Időgép, amely a 19. század végétől a 20. század közepéig kínál igazi különlegességelet. Egyszerre barangolhatunk térben és időben, interaktív térképeken keresztül több időmetszetben tanulmányozhatjuk a város átalakulását, kereshetjük a korabeli helyszíneket és eljuthatunk az egyes telkek, házak történetére, sőt lakóira vonatkozó levéltári forrásokhoz is.

©

A Budapest Időgép főoldalát itt éri el, de azt javasoljuk, hogy a böngészést ide kattintva kezdje. A megjelenő térképen is navigálhat, de használhatja a közvetlenül alatta lévő Google címkeresőt is, ahol a mai címekkel találhat rá az egy-egy helyszínhez tartozó, évtizedekkel ezelőtti adatokra és fényképekre. (Ha jobban elmélyedne, akkor a címkereső alatt többféle beállítási lehetőséget is talál, de már az alapbeállítással is sokra megy.)

©

Miután akár térképes navigációval, akár a cím beírásával eljut a kívánt helyre, a környéken feltűnnek helyrajzi számok. Erre kell rákattintania, hogy eljusson az adott terület adatlapjához. Itt látni fogja a térképrészletet, alatta az adott környékhez tartozó dokumentumok sorakoznak: az Időgép segítségével megtalálhatja még a 2015 őszén egy Kossuth Lajos téri lakás fala mögül szenzációs módon előkerült 1944. évi lakás adatszolgáltatási íveket, a 19. század végén és a 20. század elején vezetett telekkönyvi betéteket. Ezek a források a család-, társadalom- és gazdaságtörténeti adatok tömegét nyújtják Budapest nagyvárossá válásának időszakából.

Ezekben az adatbázisokban is bele lehet futni érdekességekbe, de a legtöbben egészen biztosan az adatlapok legalján megtalálható régi fotókra lesznek kíváncsiak. Persze minél népszerűbb (volt) a környék – akár mert központi helyen van, akár mert valamilyen fontos intézmény van/volt arrafelé –, annál több fényképet lát majd. Sok a fortepanos kép, de például a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, az Országos Széchenyi Könyvtár és sok más magyar könyvtár, levéltár, múzeum gyűjteményéből vannak fent képek és dokumentumok.

A korabeli épülettervekben, fényképekben és képeslapokban való gyönyörködés mellett ide kattintva találja a régi utcanevek keresőjét.

©

Ezen a részlegen 1944-es budapesti légifotókat nézhet.

©

De megtalálhatja az Időgépben az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak térinformatikai adatbázisát is.

A Budapest Időgépet a fővárosi levéltár a Nemzeti Kulturális Alap pénzügyi támogatásával készítette el, az Arcanum Adatbázis Kft.-vel közösen. Szerintünk nagyon megérte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások