szerző:
hvg.hu

A szoftver több mint 4000 gyereknél jósolta, hogy két éven belül súlyos sérüléseket szenved a bántalmazástól, vagy akár meg is halhat.

Az amerikai Illonis állam gyámügyi hatósága néhány éve már egy számítógépes programot hív segítségül a családsegítő szakemberek munkájához. A program azt igyekszik megjósolni, hogy milyen valószínűséggel fenyegeti a gyermeket a következő két évben bántalmazásból származó sérülés vagy halál. A Chicago Tribune szerint azonban ezt a rendszert hamarosan megszüntetik.

A gyámügyet segítő szoftvert két floridai cég, az Eckerd Connects és a Mindshare Technology tervezte. A lényege, hogy a hatóságnál lévő aktákat átvizsgálja, majd ezek alapján 1 és 100 közötti pontszámot ad a bántalmazáson átesett gyerekeknek. Minél magasabb a pontszám, annál nagyobb veszélyben van a gyermek.

Az eddigi jóslatok szerint több mint 4000 gyerek esetében 90 százalék, vagy még ennél is magasabb az esélye a sérülésnek vagy a halálnak, míg 369 kilencévesnél fiatalabb gyerek esetében 100 százalékos fenyegetettséget hozott ki a rendszer.

A szakemberek szerint ugyanakkor volt olyan gyermek, aki jóval kisebb pontszámot kapott, később azonban életét vesztette, így végül ez vezetett oda, hogy felhagyjanak az adatbányászattal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.