szerző:
hvg.hu

Sokan felkapták fejüket a hírre, miszerint a maximális 20 millió forinthoz közeli bírságot szabta ki az adatvédelmi hatóság az OMV-re az elektronikus megfigyelőrendszereivel kapcsolatos adatvédelmi jogszabálysértések miatt.

Állampolgári panasz alapján indult az eljárás annak kapcsán, hogy  OMV "a kockázatok elkerülése és a helyi lakosok biztonságának, valamint kárenyhítés biztosítása" érdekében az egyik töltőállomás kasszájánál a kamera mellé mikrofont is szereltetett. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsági Hatóság vizsgálata során arra jutott, hogy a képfelvétel mellett a hang rögzítése már aránytalannak minősül a személyes adatok védelme szempontjából.

A vizsgálat során ráadásul az is kiderült, hogy az OMV országos hálózatát alkotó 164 töltőállomás jelentős hányadában volt mikrofonos hangrögzítés, ez alapján megbecsülhető, hogy akár többszázezres nagyságrendű ügyfelet érintett a hangrögzítés. Ezért aztán 18 millió forintra büntették az olajcéget.

©

Az elektronikus eszközökkel történő megfigyelés ügyében az Ormós Ügyvédi Iroda szerint egy fontos tanulság, hogy most "csak' 18 millió forint volt a bírság, a jövő májusban hatályba lépő európai adatvédelmi rendelet (GDPR) szerint – az egyenes arányosítás szabályát alkalmazva – ez az ügy akár 5 milliárd forintjába is kerülhet majd egy OMV kaliberű vállalatnak. Ez pedig akkora összeg, amelyet még egy olajcég sem hagyhat figyelmen kívül a jogszabályi megfelelőség területén.

Az ügy további két tanulságáról az OrmosNet cikkében olvashat.

A GDPR egyébként az eddigieknél jóval szigorúbb adatvédelmi szabályokat ír elő, melyek jelentős része összefügg az alkalmazottak és az ügyfelek technológiai eszközök segítségével végzett megfigyelésével. A rendelet nem csak az elektronikai eszközökre, hanem az online megoldásokra is kitérve kimondja például azt is, hogy nem nézegetheti csak úgy a Facebook-profilját a jelenlegi és a leendő munkahelye sem, hiába nyilvános.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.