szerző:
hvg.hu

Azt tudni lehetett, hogy a számítógépek szinte mindegyikénél lassulást eredményez majd a múlt héten nyilvánosságra hozott processzorhiba szoftveres javítása, de sok felhasználó még ennél is rosszabbul járt: a szoftverfrissítés után egyáltalán nem kapcsol be a gépük.

Senkinek nem lehet panasza a Microsoftra, a vállalat nagyon gyorsan lereagálta az utóbbi idők legnagyobb kiberbiztonsági botrányát. Miután kiderült, hogy az elmúlt 20 évben gyártott processzorok közül szinte mindegyikben megvan a Meltdown vagy a Spectre nevű, nemrég felfedezett gyártási hibák valamelyike, a Microsoft fejlesztői gyorsan elkészítették azt a rendkívüli frissítést, amely a Windows oldaláról elhárítja a bajt. A csomag kiküldését azonnal meg is kezdték a gépekre világszerte.

Sokan éppen kedden kaptak a szoftverfrissítésből, a pakkot annak rendje és módja szerint telepítették is, majd újraindították a számítógépet. Azaz csak újraindították volna, de ebből csak a kikapcsolás része sikerült – azóta pedig egyáltalán nem bootol be a gép.

A Microsoft közlése szerint a probléma az AMD processzorral szerelt gépek egy részét érinti. A vállalat vizsgálata kiderítette a hiba okát is: a Microsoft ugyan a chipgyártó által korábban átadott dokumentáció alapján készítette el a Windows-frissítést, viszont kiderült, hogy az AMD chipjei a valóságban nem olyanok, mint azt a dokumentációban állították róluk. Ezért aztán a gép nem tudja lekezelni a helyzetet, a szoftver nem kompatibilis a hardverrel.

A további problémák elkerülése érdekében a Microsoft leállította a frissítések kiküldését az érintett AMD processzort tartalmazó számítógépekre. Egyúttal felvették a kapcsolatot az AMD-vel, hogy megkapják a chipek felépítését és működését hitelesen leíró dokumentációt. Amint ennek alapján elkészülnek a javítás javításával, az AMD-s gépekre is postázzák az elmaradt javítócsomagot.

Aki már pórul járt, az – operációs rendszerétől függően – az alábbi linkekre kattintva talál segítséget ahhoz, hogyan lehelhet újra életet a számítógépébe: Windows 10, Windows 8, Windows 7.

Hogy a Meltdown és a Spectre hibák kihasználásával milyen károkat okozhatnak az ön számítógépén és telefonján, arról ide kattintva olvashat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!