szerző:
hvg.hu

Rendhagyó módon kapcsolja össze a kulturális közeget korunk egyik legfelkapottabb mobilos szokásával a Google: alkalmazásuk új funkciója a szelfink alapján keresi meg a ránk hasonlító művészeket és fontosabb személyeket.

A főként művészetkedvelőknek fejlesztett, iPhone-okra és androidos telefonokra is letölthető Arts & Culture nevű ingyenes alkalmazással különféle helyszíneket, dokumentumokat, és személyeket ismerhetünk meg, akik és amelyek jelentős hatással voltak világunk alakulására. Az appot most újabb izgalmas funkcióval bővíti a Google, ehhez pedig nem mást, mint a szelfizést veszik alapul: a felhasználókról készült önarcképeket feltöltve az alkalmazás megkeresi a készítőjére leginkább hasonlító művészt vagy történelmileg fontos személyt. Hogy az illető mennyire hasonlít a képernyőn megjelenő figurára, azt az app százalékban igyekszik kiszámítani. Alább egy példa, ott épp 53 százalékos egyezést mutat II. Szaniszló Ágost lengyel király és a kép készítője.

Itt pedig egy másik, ám sajnos nem túl jó példa, már ami az algoritmus működését illeti. Láthatóan még nem tökéletes minden, de a lényeg ettől függetlenül is érthető.

A felhasználók a kapott eredmények után „tanulhatnak” is, ugyanis a hasonmásként mutatott személyre egy pillanat alatt rá lehet keresni, így röpke történelemleckének is felfogható egy-egy edukációs céllal tartott fotózkodás. A képek elmenthetők, és bármikor visszakereshetők.

A fejlesztés egyetlen negatívuma, hogy egyelőre csak az Egyesült Államokban élők használhatják, de nem túl merész tippünk szerint rövidesen idehaza is kipróbálható lesz. Az Arts & Culture alapvető funkciói viszont most is gond nélkül működnek, így már csak azok miatt is érdemes egy próbát tenni vele, hiszen egyébként hasznos eszközről van szó: 70 ország több mint ezer múzeumának anyagát tartalmazza.

Ha értesülni szeretne, amikor a magyar felhasználóknál is bekapcsolják az új funkciót, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!