szerző:
hvg.hu

A komoly bukásként elkönyvelt Wii U után mérhetetlen megkönnyebbülésként érhette a Nintendót a Switch-eladásokkal kapcsolatos legfrissebb hír: a cég újgenerációs konzolja egyértelműen sikeres, a szoftverek pedig köszönik, jól fogynak. Eközben újabb mérföldkőhöz ért a generáció eddigi legsikeresebb gépeként elkönyvelt PlayStation 4 is.

A tavaly karácsonyi negyedév valószínűleg a Nintendo egyik legnehezebben megélt időszaka volt, már ami a pénzügyi jelentéseket illeti, hiszen akkor még aligha lehetett tudni, milyen eredményekkel zár majd év végén a japán vállalat. Pedig volt miért izgulni: a súlyos bukásként elkönyvelt Wii U után nem csak ők, a szakma is izgatottan várta, sikerül-e túllépni a múlt árnyékán, vagy legújabb kézi konzoljuk is bajba kerül. Nem így lett, a Switch ráadásul nem csak érzésre váltotta be az eddigi reményeket, ugyanis a mögöttünk hagyott ünnepi szezonban 7,23 millió darabot értékesítettek a konzolból. Ezzel 14,86 millióra ugrott a megjelenés óta eladott eszközök száma, pedig még egy éve sincs, hogy kapható. (Csak a számok kedvéért: a 2012-ben piacra bocsátott Wii U-ból összesen 13,56 milliót adtak el nem túl hosszú pályafutása alatt.)

Az új konzol mellett a szoftverek is jól fogynak, a sikerjáték Super Mario Odyssey-ből például 9,07 millió kópia talált gazdára, amivel máris behúzta a platform legjobban fogyó játéka címet. Az ugyancsak népszerű Mario Kart 8 Deluxe 7,33, míg a szintén a Switch-csel dedübált The Legend of Zelda: Breath of the Wild 6,70 milliónál jár.

A 3D-s viszont érezhetően kezd veszíteni lendületéből, de hát érthető, egy maholnap 7 éves készülékről beszélünk. A karácsonyi szezonban így is eladtak belőle 5,86 milliót, úgyhogy annyira még nem kell aggódni miatta.

A Sonynál minden szuper, a Microsoftnál hallgatnak

A PlayStation 4 eközben köszöni, jól van: a tavalyi utolsó negyedévben 9 millió gép talált gazdára, és ahogy előtte, azóta is töretlen az érdeklődés a konzol iránt. A legfrissebb gyártói jelentés arról szól, hogy már több mint 76,5 millió PS4-et adtak el. Ezzel a gép már nagyon közel került a minden idők konzoljaként is emlegetett PS3 összesen 83,3 milliós eladásához.

Az összehasonlításból már csak a harmadik nagy szereplő, a Microsoft adatai hiányoznak – de hiányozni is fognak. A redmondi vállalat ugyanis egy ideje úgy döntött, nem közli többé az Xbox eladási statisztikáit, ezzel lehetetlenné téve a pontos összehasonlítást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szenteket avatnak ma a Rómában

Szenteket avatnak ma a Rómában

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

Nagyot fog nézni a Facebook fejlesztését látva, tiszta sci-fi

Nagyot fog nézni a Facebook fejlesztését látva, tiszta sci-fi

Óriási disznó csatangolt a kaliforniai város utcáin, a rendőrök zseniálisan reagáltak

Óriási disznó csatangolt a kaliforniai város utcáin, a rendőrök zseniálisan reagáltak