2 hónapja kezdett el magyarul tanulni a nulláról, neten és appokkal – hallgassa meg, most hogy beszél

2 hónapja kezdett el magyarul tanulni a nulláról, neten és appokkal – hallgassa meg, most hogy beszél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A dél-afrikai Lindie Botes tavaly novemberben döntött úgy, hogy megtanul magyarul. Még egy dolgot megfogadott: nem vásárol tankönyvet, kizárólag ingyen elérhető online eszközökkel fogja elsajátítani a nyelvet. Példája ott áll minden magyar előtt is: ha a mi ritka és nehéz nyelvünket meg lehet így tanulni, akkor a sokkal több online forrással szolgáló angol, francia, német vagy spanyol nyelvet is el lehet sajátítani különtanár és pénz nélkül, egy számítógép és egy okostelefon segítségével.

Lindie Botes tavaly november huszadikán döntött úgy: megtanul magyarul. Semmilyen szintű ismerettel nem rendelkezett nyelvünkről, ehhez képest két hónap után itt tart:

Hogy hogyan érte ezt el? Azt mondja, könyvet például nem használ hozzá. Beszámolójából kiderül, hogy már a magyar ábécé elsajátításához is online szolgáltatást használt, egészen konkrétan a YouTube-on nézett-hallgatott olyan videót, amellyel az adott betűk/hangok kiejtését is gyakorolni tudta. A kiejtést emellett a Forvo nevű weboldal/alkalmazás segítségével is gyakorolja, ott ugyanis anyanyelvi beszélők által felolvasott hanganyag hallgatható meg rengeteg kifejezéshez. (Természetesen nem csak magyarul.)

Ezek mellett Lindie magyar nyelvű zenét is hallgat, melynek szövegét online követi, például a zeneszoveg.hu oldalon, majd Google Translate segítségével értelmezi magának. Hogy a szolgáltatás gyengeségeinek hatását minimálisra szorítsa, nem egész mondatokat fordít, hanem szavanként halad, a nagyobb szövegrészek összefüggő jelentését pedig ő maga próbálja megfejteni. Azt azért ő is hozzáteszi: léteznek jobb online szótárak is, csak ő még nem találta meg az igazit.

A magyarul tanuláshoz Lindie igénybe veszi a Skype-ot is, ahol egy magyar barátjával szokott gyakorolni, illetve ő mond neki nyelvtani tudnivalókat is. És még egy apró, de hasznos dolog: ha valaki a nap szinte minden pillanatában szeretne gyakorolni, akkor érdemes az adott nyelvre átállítania a telefonja menürendszerét.

Lindie magyar nyelvi fejlődését nyomon követheti ezen az Instagram-csatornán.

Ha internetes szolgáltatásokat keres, mert ön is szeretne otthon, saját időbeosztással és pénz nélkül nyelvet tanulni, akkor nézze meg a listát, alább kigyűjtöttük önnek a legjobb – többségében ingyenes – szolgáltatásokat és alkalmazásokat:

33 nyelv közül választhat, és egyszerűen tanulhatja bármelyiket ezen az oldalon

Olcsóbb, mint angoltanárhoz járni: így fejlesztheti szókincsét otthon, sorozatokat nézve

Nagy ötlet: így is tanulhat nyelveket

Ki nem találná, hogyan tanul angolul sok magyar 14-17 éves

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.