szerző:
hvg.hu

Az internet egyik legjobb sajátossága más szempontból nézve éppen a legnagyobb baj vele: ami egyszer felkerül, az jó eséllyel ott is marad.

A nosztalgiázni vágyók számára igazán hasznos az Internet Archive munkája: a San Franciscó-i székhelyű nonprofit szervezet 1996 óta rendszeresen készít mentéseket, több mint 324 milliárd (!) weboldalról. Wayback Machine nevű szolgáltatásukkal természetesen nem csak a web amerikai részét figyelik, világszerte archiválják honlapok aktuális állapotát.

Ennek köszönhetően ki lehet rajta keresni, hogy hogyan is nézett ki mondjuk egy évtizede a jelenlegi kormánypárt hivatalos oldalának címlapja. Az IA éppen március 19-én készített pillanatképet, ám ezen az is látható, hogy mi volt egy nappal korábban, március 18-án a címlapos vezető hír. Mielőtt megmutatnánk, idézzük fel a Fideszt vezető jelenlegi kormányfő március 15-én elmondott beszédének egy rövid részletét:

Mi szelíd és derűs emberek vagyunk, de nem vagyunk sem vakok, sem balekok, ezért a választások után elégtételt fogunk venni erkölcsi, politikai és jogi értelemben.

És hogy mit gondolt a Fidesz 10 évvel ezelőtt ezen a napon a kormányzati bosszúállásról? Íme.

©

Kicsinyes bosszú az emberek ellen – Ami itt most történik, az egy kicsinyes, sértődött, dacos kormányzati bosszú azért, mert az emberek megfogalmazták elégedetlenségüket a kormánnyal szemben.

Függöny.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!