Sokan meglepődnek majd, ha tényleg ez lesz a választás eredménye – erősen indít egy új közvélemény-kutató weboldal

Sokan meglepődnek majd, ha tényleg ez lesz a választás eredménye – erősen indít egy új közvélemény-kutató weboldal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hamarosan új online közvélemény-kutató szolgáltatás indul, Pollo néven. A weboldal üzemeltetői úgy gondolták, egy választási felméréssel hívják fel magukra a figyelmet.

A Pollo.hu választási különkiadása az online véleménygyűjtő oldal szerint teljesen pártfüggetlen és pártsemleges, célja, hogy az alacsonyabb mintavétellel rendelkező személyes és telefonos kutatások mellett egy szélesebb körben végzett, valós idejű felmérés publikusan elérhető legyen a választópolgárok számára. Az internet erejét használnák tehát ahhoz, hogy pontosabban és gyorsabban álljanak rendelkezésre preferenciákkal kapcsolatos információk, a későbbiekben egyáltalán nem csak a választásokról, hanem vélhetően sok más témában.

A domain a portfóliója alapján eddig leginkább kisebb cégek webes projektjein dolgozó győri Kuster Media Kft-hez van bejegyezve.

A weboldalra igen gyorsan érkeznek a szavazatok. A jelenleg mutatott eredmény nem reprezentatív – ez jól tükrözi a hasonló online felmérésekre jellemző problémát is, érdemes őket helyükön kezelni. Mindenesetre a Pollo üzemeltetői az oldalra lépés után az alapvető demográfiai adatokat is bekérik, így ők a háttérben alighanem pontosabban látnak már dolgokat.

A Pollónak nem csak a "jókor, jó helyen" jellegű felütése hívja fel magára a figyelmet – ezeknél a heteknél nem nagyon találhattak volna jobb időpontot egy ilyen szolgáltatás indítására –, hanem a felmérés eddigi állása is. Több mint 25 ezer beérkezett online voks után így néz ki a szavazatok eloszlása. Ön is leadhatja online szavazatát, a Pollo oldalán.

©

A Pollo üzemeltetői az eredmény kapcsán azt írják, számos visszajelzést kaptak e-mailen és Facebookon, amelyben a látogatók azt feltételezik, hogy a Pollo választási különkiadását valójában a Jobbik indította vagy támogatja. Hangsúlyozzák:

Természetesen számunkra is jól látszik a Jobbikra érkezett szavazatok felülreprezentáltsága, ennek azonban az áll a hátterében, hogy a Facebookon nagyobb részt a Jobbikot támogató oldalak és csoportok osztották meg a felmérést (köztük jelentősebb követővel rendelkező országgyűlési képviselők is). Arra bíztatunk mindenkit, hogy pártszimpátiától függetlenül juttassa el minél több ismerőséhez vagy követőjéhez felmérésünk hírét.

Az online szavazás rendszere maga is finomodik. A felmérés elindítását követően több pártra és jelöltre is érkeztek tömegesen szavazatok ugyanarról az IP-címről. Ezért a Pollo üzemeltetői úgy döntöttek, hogy az egy IP-címről érkező szavazatok közül kizárólag az utolsót veszik figyelembe. Ennek természetes velejárója azonban, hogy így egy háztartásból (vagy vállalati hálózatból) is csak egy szavazat számít. Ez kiküszöbölhető, ha szavazat nem az otthoni/céges interneten keresztül, hanem mobilinternetes hozzáféréssel kerül leadásra, ilyenkor ugyanis eltérő IP-címmel regisztrálják a szavazatot.