Dagad a botrány: így törölheti le magát teljesen a Facebookról

Dagad a botrány: így törölheti le magát teljesen a Facebookról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy továbbálltunk az iWiW-ről a Facebookra, ugyanúgy továbbállhatunk a Facebookról is. Az amerikai vállalat biztonsági főnöke már belebukott abba, hogy a legnagyobb közösségi oldalon az álhírek és a személyes adataink is nyugodtan terjedhetnek. Egyre több felhasználó dönt úgy: a biztonsági főnök után ő maga is elhagyja a Facebookot. Azt is megmutatjuk, hogy ha nem törölné magát, akkor milyen beállításokat végezzen el feltétlenül.

Úgy tűnik, minden eddigi ügynél rosszabbul érintheti a Facebookot az a botrány, amely néhány napja robbant ki. Hétvégén derült ki, hogy a Cambridge Analytica elemzőcég 50 millió felhasználó adataihoz juthatott úgy, hogy a helyzet jelenlegi állása szerint egyszerűen csak kihasználták a Facebook által nyitva hagyott kiskaput. Az így megszerzett személyes adatokat pedig "politikai fegyverként" használták az amerikai választási kampányban. Vasárnapra az is kiderült, hogy az adatgyűjtést végző céget vezető szakember később a Facebook kutatója lett, jelenleg is ott dolgozik. Ráadásul miután nyilvánosságra kerültek az ügy részletei, letiltották azt a felhasználót, aki jelentett az 50 millió embert érintő adatgyűjtésről.

A The New York Times értesülése szerint a Facebook biztonsági főnöke már korábba bajba került, miután a vállalatnál belátták, hogy az általa vezetett 120 fős csapat lényegében tehetetlennek bizonyult az álhírek megfékezésében. Úgy tűnik, Alex Stamos végül bele is bukott a kudarcba.

Az egyre kellemetlenebb szituációban Mark Zuckerberg – egyesek szerint gyanúsan – hallgat. Több felhasználó azonban hallatja hangját, más közösségi csatornákon egyre láthatóbb méreteket ölt a #DeleteFacebook mozgalom, melynek hatására sokan törlik magukat az oldalról. Ha önnek is elege van, mutatjuk, mit kell tennie.

Hogyan törölhetem magam a Facebookról?

Fontos: mielőtt bármit is törölne, javasoljuk, hogy mentsen le mindent a Facebookról. A folyamatot egyszerűen elvégezheti, itt találja hozzá a rövid használati utasítást. A mentett csomagban tényleg minden benne lesz: saját bejegyzései, fotói, videói, facebookos beszélgetései, ismerősei listára, sőt még az az információ is, hogy az elmúlt évek során mikor milyen hirdetésekre kattintott.

Miután megkapta a Facebooktól e-mailben az adatait – ez több órát is igénybe vehet –, azután kattintson erre a linkre: Facebook-fiók törlése.

©

Az így előkerülő felületen kattintson A fiókom törlése gombra, és elindul a folyamat. A közösségi oldal közlése szerint a gombnyomástól számítva több napig (akár 90 napig) is eltarthat, mire az összes dolgot törölik (fényképeket, állapotfrissítéseket vagy a mentési rendszerekben tárolt adatokat). A folyamat közben az ön adatait már nem látják mások. Ám ha a törlési folyamat lezárulta előtt bejelentkezik a Facebookra, akkor az oldal úgy veszi, mintha nem is kérte volna a törlést, és visszaáll minden. A folyamat lezárultával azonban már soha többet nem kaphatja vissza fiókját, így ha meggondolja magát, újra kell majd regisztrálni az oldalra.

Ha továbbra is facebookozni szeretne, de minél nagyobb biztonságban tudná személyes adatait, akkor itt talál 5 beállítást, melyeket jobb, ha most azonnal megcsinál a fiókjával – különösen tekintettel a legutolsó pontra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát. Persze csak akkor, ha előtte nem törölte a fiókját.