Korrupciókutatók: A magyar kormánysajtó orosz technikával teríti a propagandát az interneten

Korrupciókutatók: A magyar kormánysajtó orosz technikával teríti a propagandát az interneten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint ezer, jellemzően kormánypárti híroldalakon megjelent cikket elemzett a CRB (Corruption Research Center Budapest), vagyis a budapesti korrupciókutató központ, és súlyos megállapításokra jutottak: a Fidesz-közeli szájtok által közölt hírek bizonyítottan orosz minta alapján születnek. A hazai közösségi felületeteken közben soha nem látott kormányoldali letámadás kezdődött, amely immár nem csak írásos anyagokban testesül meg: az új fegyver a gyakran hamis állításokat felvonultató YouTube-videók.

Már nem csak a Facebookon megjelenő posztok formájában találkozhat valaki a menekültek ellen hergelő témákkal, a taktika időközben ugyanis új elemekkel bővült: immár a YouTube-on is egyre több ilyen anyagot látni. A felvételek közös jellemzője, hogy rendre valamilyen rendbontásnak látszó cselekményről igyekeznek "hírt" adni. A felvételeken főleg közel-keleti vagy afrikai származású emberek tűnnek fel, mint arra a 444 is rávilágított gyűjtésében.

Ám míg ezek a felvételek rendre rövid reklámszpotként bukkannak fel a YouTube hazai felületét böngészve, már a videók terjesztésére létrehozott csatornákat is találni - legalábbis nem túl életszerű, hogy valaki csakis menekülteket ábrázoló felvételeket töltsön fel egy videómegosztóra, főleg nem befolyásolásra törekvő „Ön is ezt akarja?” felütéssel. Az egyik csatornát ugyan már eltüntették – a YouTube közösségi irányelveinek megsértése miatt –, de beszédes repertoárral rendelkezett a "Tamás Kovács" nevű csatorna: időseket, bécsieket és olaszokat fenyegető, migránsnak beállított szereplőket mutató – egyébként pedig ki tudja, hogy valójában hol készült felvételek. Melyek ha valósak is, egészen biztosan nem az említett területek mindennapi életére jellemző helyzetet mutatják.

A hvg.hu-hoz eljutott olvasói jelzések szerint egyébként a "hagyományos" formában jelentkező propaganda is megsokszorozódott: a Facebookon egyebek mellett szponzorált tartalomként – vagyis fizetés ellenében, hirdetésként megjelenő cikkekben – teríti saját anyagait a Fidesz-közeli PestiSrácok, valamint a szintén vállaltan kormányhű Magyar Idők is és az Origo is. Ez utóbbi egyik hirdetésénél a Dorade tumblrt jegyző felhasználó nyomott rá a minden facebookos hirdetésnél elérhető "Miért látom ezt?" gombra, és azt találta, hogy az Origo a Fidesz iránt érdeklődő 18 és 34 év közötti, magyarországi embereket szeretne elérni.

©

A Corruption Research Center Budapest friss jelentésének legfontosabb üzenete az, hogy a kormányközelinek mondható csatornák, mint a 888.hu, a lokal.hu, valamint a magyaridok.hu is bizonyítottan olyan technika révén terjesztik az általuk fontosnak tartott gondolatokat, amilyen módon a CBR szerint az orosz propagandagépezet is működik.

Az orosz módszer. Képünk illusztráció.
©

A a korrupciókutató intézet 9 magyar hírportál cikkeit elemezte 2010-től 2017-ig, a már említett triászon kívül az Origo, a Pesti Srácok, valamint a Mindenegyben.com-on megjelenő írásokat is. De kutatásukhoz az Indexen leközölt írásokat is megnézték. Összességében több mint egymillió, az online térben közölt újságcikket vizsgáltak.

Statisztikai elemzésükhöz az orosz propagandaportál, a hidfo.ru által közzétett híranyagokat vették alapul, ehhez hasonlítva végezték el a kutatást, amely alapvetően négy kérdés vizsgálatára irányult:

A jelentésben közöltek szerint az orosz állami propaganda hatása egyértelműen érződik a kormányzati hírportálokon, de a Facebookon rendkívül népszerű, főleg álhírek terjesztésével foglalkozó mindenegyben.com-on is feltűntek az oroszok által használt, befolyásolásra alkalmas eszközök jelei. Ami nem túl meglepő, ez ugyanis az általunk jegyzékbe szedett hazai átverős oldalak jelentős részére igaz.

A CBR a portálok fogalomhasználatát, valamint a migráns és terror, valamint a migráns és erőszak kategóriák közötti összefüggéseket vizsgálva azt találta, hogy a kormányközeli portálok közül a Habony Árpádhoz köthető 888.hu és a lokal.hu oldalak statisztikailag nem térnek el szignifikánsan a hidfo.ru propaganda portáltól.

A magyaridők.hu, a pestisrácok.hu, és különösen a lokal.hu, valamint a 888.hu pedig, miközben állami hirdetési kiadásokon keresztül jelentős mértékben a magyar kormány finanszírozza őket, a CBR által elemzett szempontok szerint nagyon hasonlóan működnek, mint az orosz állami propagandagépezet részének tekinthető portálok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.