Kicsi a bors, de erős: itt a Canon tükör nélküli új fotómasinája

Kicsi a bors, de erős: itt a Canon tükör nélküli új fotómasinája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
László Ferenc

Az EOS M50 számos olyan funkcióval rendelkezik, mely eddig nem volt elérhető a gyártó kicsi és könnyű MILC sorozatában. Ilyen például az azonnali és teljesen automatikus képtovábbítás.

Ha egy igazán kiváló fényképpel futunk össze, akkor szinte azonnal arra gyanakszunk, hogy az biztos egy nagy és drága tükörreflexes digitális fényképezőgéppel (DSLR) készült. Nem csoda, hiszen egészen a közelmúltig szinte csak ezekkel a szupergyors gépekkel lehetett profi képminőséget elérni, egy ideje azonban már a sokkal kisebb és könnyebb tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) társaik is meglepően gyorsak és jó minőségűek.

A Canon 2012-ben dobta piacra első ilyen modelljét, az EOS M-et, melynek kései leszármazottja a napokban Magyarországra is megérkezett EOS M50. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mennyivel kisebb egy ilyen gép egy normál tükörreflexes társánál, nos konkrétan ennyivel:

©

A fenti képen bal oldalt az általunk nemrégiben alaposan letesztelt EOS 77D látható, ami nem a legkisebb DSLR, de ehhez hasonlóan a jobb oldali EOS M50 sem a legkisebb MILC. Vagyis a két modell mérete remekül összehasonlítható egymással. Fontos megjegyezni, hogy mindkét masinában ugyanakkora, APS-C méretű képérzékelő található, melynek segítségével 24 megapixeles felbontású felvételek készíthetők.

Az EOS M50 a gyártó első olyan MILC modellje, melynek révén akár már 4K felbontású videók is készíthetők, köszönhetően az ebben a típusban debütált új Digic 8 processzornak. A gyors élességállításról a Dual Pixel autofókusz gondoskodik, és fókuszálni akár az érintőkijelző érintésével is lehet. Utóbbi 3 colos panel a sorozatban most először teljesen kihajtható és forgatható.

©

A hagyományos fotózás kedvelői a nagy kijelző helyett az apró, OLED-es elektronikus képkeresőt is használhatják. A gyorsan mozgó témákhoz remek segítség a 10 képkocka/másodperc sebességű sorozatfelvevő, igaz ilyenkor már nem kapunk folyamatos élességállítást. Ha utóbbira vágyunk, akkor 7 fps sebességet kapunk. A gép általános sebességére nem lehet panasz, még akkor sem, ha tükrös gépről váltunk rá.

Manapság sokan azért idegenkednek a hagyományos fényképezőgépektől, mert azokkal nehézkes a fotók gyors megosztása. Az EOS M50 viszont akár úgy is beállítható, hogy a felvételeket rögtön az elkészülésük pillanatában automatikusan továbbítsa a hozzá wifin és bluetoothon kapcsolódó okostelefonra, amivel aztán már gyerekjáték egyszerűségű a megosztás.

©

A 116x88x59 milliméteres Canon EOS M50 351 grammot nyom a mérlegen, és akár külső vakut is tehetünk rá. Egy feltöltéssel mintegy 235 felvétel készíthető, ami nem kevés, de a kevesebbet fogyasztó tükörreflexes gépek e tekintetben még mindig verhetetlenek (EOS 77D: 600 kép). Míg egy DSLR géppel akár több nap is végig fotózható, addig a MILC-ek általában már az első nap végére lemerülnek, igaz ezen egy tartalék aksi beszerezésével egyszerűen segíthetünk.

A fekete és fehér színben készülő Canon EOS M50 gépváz hazánkban 185 ezer forintos áron debütál a boltokban (a fenti EOS 77D 250 ezer forintba kerül), a 15-45 milliméteres fókusztávolságú képstabilizátoros objektívvel szerelt kit pedig 225 ezer forintba kerül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.