Kiderült, amire sokan kíváncsiak: így dől el, hogy milyen fotókat (nem) lát az Instagramon

Kiderült, amire sokan kíváncsiak: így dől el, hogy milyen fotókat (nem) lát az Instagramon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Két éve már annak, hogy az Instagramon megjelent a Facebook hírfolyamát is kezelő algoritmus, eddig azonban nem lehetett túl sokat tudni a működéséről. Összeesküvés-elméletekből viszont bőven akad, ezért a fejlesztők úgy döntöttek: elmondják a lényeget.

Az Instagram sokáig az a hely volt, ahol a Facebookkal ellentétben időrendi sorrendben láthattuk a követőink által kitett fotókat. Aztán jött 2016 nyara, amikor az Instagramot (is) birtokló Facebook úgy döntött, a képmegosztó szolgáltatásban is bevezeti a közösségi oldalon is sokak által szidott hírfolyamkezelő algoritmust. A fejlesztők szerint ennek köszönhetően több mint 800 millió felhasználó 90 százalékban az ismerősei bejegyzéseit láthatja.

Mindez számok szintjén valóban jól hangzik, a Facebook azonban nem nagyon igyekezett, hogy a háttérben meghúzódó algoritmus működését megismertesse a közönséggel. Egészen mostanáig, a fejlesztők ugyanis úgy döntöttek, néhány titokba beavatják a felhasználókat is – számolt be róla a TechCrunch.

©

Az Instagram algoritmusa a gépi tanulás segítségével a felhsaználóra szabott egyedi hírfolyamot hoz létre. Ez azt jelenti, hogy még akkor is másként állhatnak össze a posztok, ha két különböző felhasználó ugyanazokat a csatornákat követi. Az összeállítás ugyanis nagyban függ attól, hogyan viselkedik a júzer az oldalon.

A beszámoló szerint alapvetően három fontos szempont van, amit a program figyelembe vesz.

  1. Érdeklődés: Az algoritmus megpróbálja kitalálni, mi az, ami a felhasználót érdekelheti annak a hasonló tartalmakra adott korábbi viselkedése (lájkolás, hozzászólás) alapján. A bejegyzések elemzése után a fentiek figyelembevételével dönt a megjelenítésről.
  2. Előzmények: Milyen arányban lájkolták vagy kommentelték a bejegyzést a közelmúltban? A friss posztok előnyt élveznek az egy hétnél régebbiekkel szemben.
  3. Kapcsolat: Mennyire áll közel ahhoz az emberhez, aki közzétette a bejegyzést? A rendszer nagyobb valószínűséggel jeleníti meg azon felasználók tartalmát, akik korábban többször is reagáltak egymás fotóira (lájkokkal, kommentekkel), vagy akár be is jelölték egymást a saját fotójukon.

Ezeken az alapvetéseken túl további három fontos dologra figyel még a rendszer a rangsorolásnál:

  1. Milyen gyakran nyitja meg valaki az Instagramot? Az algoritmus igyekszik a legutóbbi látogatás óta született legfontosabb tartalmakat, hozzászólásokat megjeleníteni.
  2. Minél több csatornát követünk, az algoritmusnak annál inkább válogatnia kell a sokszínűséghez, vagyis kevesebb bejegyzés fog látszódni egy-egy profilról.
  3. Mennyi időt töltünk az Instagramon? Ha keveset, a rendszer igyekszik a legfontosabb dolgokat megmutatni, ha sokat, a merítés mélyebb lehet.

A fejlesztők emellett néhány "városi legenda" kapcsán is eloszlatták a kételyeket. Ilyen például az, hogy az algoritmus elrejti a felhasználók posztjait, ami a fejlesztők szerint egyszerűen nem igaz. A hírfolyamban ugyanis minden megjelenik, amit kiposztolnak a felhasználók, csak görgetni kell hozzá.

©

Az Instagram nem tesz különbséget videós és fotós tartalom között, ugyanakkor ha valaki nem néz videókat, értelemszerűen kevesebb ilyen tartalmat fog látni. A pletykákkal ellentétben pedig nem részesíti előnyben azokat, akik használják az Instagram Történeteket (Stories) vagy élő közvetítést indítanak.

Az algoritmus nem rangsorolja hátrébb a megjelenítésben a felhasználót csak azért, mert túl gyakran posztol – és azokat sem "rejti el", akik például túl sok hashtaget használnak. A személyes és az üzleti felhasználók között pedig nem tesz különbséget, így attól nem lesz nagyobb az elérése senkinek, hogy nem magánemberként használja az Instagramot.

Ha máskor is tudni szeretne az Instagram funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.