A kivéreztetett mobilgyártó a vécéjét sem tudja megjavíttatni az amerikai szigor miatt

A kivéreztetett mobilgyártó a vécéjét sem tudja megjavíttatni az amerikai szigor miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Több mint kínos, de a jelek szerint ez maga a rút igazság: a valamikor szebb napokat látott ZTE már nem csupán telefonokat nem tud összerakni, sencseni irodájában azt sem képes biztosítani, hogy alkalmazottaik vécézhessenek. Utóbbi problémának szintúgy az amerikaiak által kivetett szankciókhoz van köze.

Április közepén írtunk először arról, hogy komoly bajba került a kínai ZTE, miután hétéves időtartamra szóló kereskedelmi tiltást kapott. Az ügy előzménye, hogy az Egyesült Államok szerint a mobilgyártó megszegett egy megállapodást, amely az iráni embargó megsértése miatt ellene indított büntetőeljárás lezárása fejében jött létre.

A vállalatnál közben lemondták az üzleti utakat, majd felfüggesztették főtevékenységüket, a mobileladást, miután a szankciók eredményeként egyetlen telefon összerakása is komoly nehézséggé vált számukra. Bár az amerikai kormányzathoz legközelebb álló Donald Trump azt hangoztatta, a ZTE-nek élnie kell, egyelőre nem úgy tűnik, mintha a problémát záros határidőn belül sikerülne orvosolni.

Utóbbit egy kínai hírportál friss információja is alátámasztani látszik. A Southern China Morning Post ugyanis arról ír, hogy a ZTE sencseni irodájának férfi mosdója is megsínyli a helyzetet: az egyik piszoár elromlott, de mivel egy amerikai cég gyártmányáról van szó,

az edényzetet mindaddig nem lehet megjavíttatni, ameddig a rájuk kivetett szankciók érvényben vannak.

A szinte tragikomédiába illő helyzetről készült fotó először a Weibo nevű kínai közösségi oldalon jelent meg. Ezen az állítólagos hibás piszoár látható, illetve egy fölötte elhelyezett figyelmeztetés, amely szerint sajnálják, de mivel a javításhoz szükséges pótalkatrészt nem tudják beszerezni, magával a helyzettel sem tudnak mit kezdeni.

©

A fotó valódisága egyelőre nem bizonyított, de egyes hírek arról szólnak, hogy a ZTE így próbál valamiféle sajnálatot kivívni az amerikaiaktól, mondván: ha mobilt egyelőre nem is tudnak gyártani, legalább vizelni engedjék a kollégáikat. Ugyanitt: csakis remélni tudjuk, hogy a többi vécével nincsen gond.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.