Ez lehet az új Xbox: olcsó lesz, cserébe csak streamelni lehet vele minden játékot

Ez lehet az új Xbox: olcsó lesz, cserébe csak streamelni lehet vele minden játékot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csak a vételár terén hozhat komoly változást a következő Xbox. Ha igazak a hírek, a Microsoft olyan megoldáson dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy a gép "agya" távolról működjön.

Még a júniusi E3-on vázolta a Microsoft, hogy hogyan képzeli el konzolja, az Xbox jövőjét, és igen egyértelműen fogalmaztak: nem egy, hanem egyszerre több új gépen is dolgoznak. A részletekről semmit nem közöltek, a Thurrott azonban tudni véli, milyen masinákról van szó.

A lap értesülése szerint két gép készül, az egyik az aktuális generáció csúcsának számító tulajdonságokkal fog rendelkezni, a másik viszont távolról működik majd, amelyet a gép állítólagos projektneve is továbberősít: Scarlett Cloud néven emlegetik, miután az eszközt az eddigiekkel szemben felhőalapú technológián kívánja működtetni az ezen a téren nagy tapasztalatokkal rendelkező gyártó. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók csak egy vételi egységet kapnának, a konzol maga a Microsoft felhőjébe építve működne, távolról. Pont úgy, mint ahogyan sok vállalati rendszer működik úgy, hogy a munkavállalók előtt csak úgynevezett vékonykliensek vannak, a rendszer valójában egy távoli gépen működik (host), ott találhatók a szükséges erőforrások. Ez azt is jelenti, hogy a játékok (egyjátékos módban is) kizárólag aktív internetkapcsolattal futnak.

A rendszerösszetevők jelentős részének megspórolásával a gép vonzóbb konstrukcióban kerülhet a boltok polcaira a Thurrott szerint, igaz, a portál összeget egyelőre nem tudott mondani. Az olcsóbb gép ötlete azért is valószínű, mert a Microsoft eszköze nagyon elmaradt a konkurens Sony sikertermékétől, a helyzeten pedig az újonnan piacra dobott Xbox One X sem tudott változtatni.

Míg a felhasználók a beszerzési áron nyernek, a Microsoft és a játékkiadók számára a kalózkodás visszaszorítása és a nem csak vásárláskor, hanem folyamatosan termelődő bevétel lehet a nyereség.

Az új gépek megjelenéséről hivatalosan semmit nem tudni, a streamelős megoldású rendszerváltozat fejlesztése ráadásul – új technológiai lévén – hosszabb időbe is telhet. Az eddig megjelent hírek egy 2020-as bemutatót jósolnak, de az alighanem a "rendes" Xbox debütálására vonatkozik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.