szerző:
hvg.hu

A kapitány marad, és reméljük, a hajó sem süllyed el, bár jókora léket kapott – mondta a HVG-nek adott interjúban az MTA-vita kapcsán a neves agykutató, Freund Tamás, aki arról is beszélt, mivel biztatta őt a kormányfő, Orbán Viktor.

Az alapkutatás szabadságát a fejlett országokban nem korlátozza a politika, annak ellenére, hogy nem akadémiákhoz vannak rendelve a kutatóhálózatok. Ezek működésébe a politika csupán annyiban avatkozik bele, hogy kinevezi az alapok elnökét. Onnan viszont már a tudós közösség működteti a kutatóhálózatot, ellenőrzi az alapkutatás színvonalát, de nem a témáit. Esetünkben ez a felügyelő grémium az MTA-n adott, kiválóan működik. Akkor minek átszervezni?

– kezdte interjúját Freund Tamás, Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa.

A neves agykutató azt mondja, ha a politika "orientálni" akarja ezeket az alapkutatásokat, akkor oda is kell adni rá a kutatási forrást, ahogyan például a Nemzeti Agykutatási Program létrehozásával tette. "Adjon pénzt, paripát, fegyvert, de előtte ne éheztesse ki a katonáit! Remélem, nem azt várja el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hogy az alapkutatást 'irányító' minisztériumi testület által kiagyalt témákra fognak majd a kutatóink pályázatot beadni például a European Research Councilhoz" – mondta.

Palkovics László miniszter nem a beteg testrészt akarja gyógyítani, hanem az egészséges lábat tervezi levágni – fogalmazott Freund.

A kérdésre, hogy nem gondolja, hogy az MTA-nak demonstratívabb választ kellett volna adnia a kormány lépésére, például az elnökség, az elnök lemondásával, Freund azt mondta: az MTA választott vezetőinek lemondása csak még bizonytalanabb helyzetet teremtett volna, és megfutamodásként is értékelhető lenne. "A kapitány marad, és reméljük, a hajó sem süllyed el, bár jókora léket kapott."

Nem gondolja, hogy a kormány valódi célja az MTA súlyának csökkentése, "hiszen akkor az alaptörvényben már megtették volna az ehhez szükséges módosításokat".

Freund, aki jó kapcsolatot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, arról is beszélt, hogy levelet váltott az ügyben a kormányfővel, és leírta az aggodalmainak fő okát. Orbán a válaszában azzal érvelt, hogy az MTA és kutatóhálózatának autonómiáját, a kutatás szabadságát az alaptörvény szavatolja, így nincs ok az aggodalomra. Bízik Palkovicsban, a miniszter tudományfinanszírozási stratégiájában, és arra kérte, ne adják fel a reményt, hogy ez működhet.

További részletek a friss HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!