szerző:
hvg.hu

Az egyik népszerű alkalmazás fejlesztői feketelistára tették a Huawei telefonjait. A VLC nem érhető el számukra a Google alkalmazás-áruházában.

Különös dolog történt a videók lejátszásában remekelő VLC alkalmazással (VLC for Android) kapcsolatban: az app fejlesztői feketelistára tették a Huawei telefonokat, mivel a gyártó állítólag túl agresszíven bánik a háttérben futó alkalmazásokkal.

Az ügy hátterében az áll, hogy ellepték a panaszok a Google Play áruházat és a VideoLAN fórumait, azt nehezményezve, hogy a VLC – a beállítások ellenére – leáll, amikor a háttérbe kerül, például a képernyővédő vagy a képernyőzár bekapcsolódásakor. Kiderült, hogy – a látszattal ellentétben – ez nem az app, hanem néhány androidos telefon problémája. Ezek közül a VLC-t fejlesztő VideoLAN a Huawei által gyártott telefonokat szúrta ki.

A Huawei saját akkumulátor-optimalizáló rendszerét implementálja a készülékeibe, és ez letiltja a feleslegesnek ítélt háttérfolyamatokat, ami alól csak a Huawei saját appjai kivételek. Ennek esett áldozatul a VLC is. Mivel a panaszok az appot érintik, a VideoLAN úgy döntött, nem engedi a Huawei-telefonok számára a VLC elérését a Google Playben. A helyzet azért nem teljesen reménytelen, ugyanis a felhasználók letölthetik és telepíthetik a VideoLAN APK-ját, ami persze nem jár olyan garanciákkal, mint ha a Google Playből töltenék le az appot. Akik pedig már régebben letöltötték, azoknál valószínűleg jól fog működni a VLC.

Az említett lépéssel sajnos sem a VLC, sem a felhasználók nem járnak jól, a Huaweit pedig nemigen érinti, hiszen nem valószínű, hogy valaki a VLC hiánya miatt ne vásárolna meg egy egyébként számára szimptikus. A Huawei egyelőre nem reagált a történtekre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!