szerző:
hvg.hu

Akciót hirdettek a mobiltelefonjuk nélkül létezni sem tudók számára brit szakemberek: arra kérnek mindenkit, 30 napra tegye félre a közösségi médiát, próbálja meg ezt az időszakot facebookozás nélkül eltölteni. A hozzáértők szerint a kikapcsolás egészségügyi szempontból is előnyös.

A Facebookot, a Twittert és az Instagramot, tehát a három nagy közösségi szolgáltatást rengetegen használják, sokan pedig az átlagosnál jóval gyakrabban néznek rá saját profiljukra. Hogy az addikció ezen fajtája mennyire problémás, arról Zacher Gábor toxikológusnak is megvan a maga véleménye.

A Facebook- és az azt eredményező mobilfüggőség nem csak a magyarokat kínozza, de számukra is érdekes lehet a The Royal Public Health Society szeptemberi eseménye: a Scroll Free September lényege, hogy a (főbb) közösségi oldalak görgetése nélkül teljen el az ősz első hónapja. Az akcióhoz bárki csatlakozhat, különlegessége pedig, hogy a leálláshoz való segítséget maga a közösség adja, így motiválva másokat arra, hogy 30 napig kibírják a Facebook, a Twitter és az Instagram nyomkodása nélkül.

Hogy pontosan hányan csatlakoztak eddig az eseményhez, nem tudni, de a korosztály igen változatos: az RSPH egy korábbi felmérése szerint 18 és 34 év közöttiek jelezték, hogy szívesen részt vesznek benne. A megkérdezettek úgy vélik, a 30 napig tartó rehabilitációs időszaknak több előnye is van, részben a mentális állapotukra, részben pedig a magánéletükre nézve. Olyan is akad, aki az alvással töltött órák terén vár pozitív változást.

A szakemberek azokra is gondoltak, akik túl durvának találják az egy hónapos megvonást, de valamennyire azért mégiscsak mérsékelnék például a Facebook használatukat. Nekik különféle csomagot javasolnak, természetesen eltérő nehézségekkel: az egyik, hogy igyekezzenek magukat távol tartani minden, közösségi eseménytől, a másik, hogy este 6 után ne nyissanak meg semmilyen oldalt, a harmadik és a negyedik, hogy iskolában/munkahelyen, illetve a fürdőben pedig egyáltalán ne böngésszék ezeket a szolgáltatásokat.

Ha ezek után letesztelné, mennyire mobilfüggő, ezt az angol nyelvű, de minimális nyelvtudással érthető kvízt ajánljuk. Ha kíváncsi, mi az a négy dolog, amely minden facebookozóra, és így jó eséllyel önre is igaz, kattintson ide.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Népszerű táplálékkiegészítőkről derült ki, hogy nem is olyan hasznosak

Népszerű táplálékkiegészítőkről derült ki, hogy nem is olyan hasznosak

Panaszkodnak a munkások, nem engedik be őket egy budapesti étterembe

Panaszkodnak a munkások, nem engedik be őket egy budapesti étterembe

Félmeztelen Femen-aktivista zavarta meg Trump párizsi vonulását

Félmeztelen Femen-aktivista zavarta meg Trump párizsi vonulását

A nap videója: így lehet fél perc alatt eltávolítani egy tilosban parkoló autót

A nap videója: így lehet fél perc alatt eltávolítani egy tilosban parkoló autót

Ez történt: 13 000 forintról 0 forintra akciózták le a ritkán leértékelt, népszerű játékot

Ez történt: 13 000 forintról 0 forintra akciózták le a ritkán leértékelt, népszerű játékot

Amit csak kevesen tudnak: így lehet lerázni a "lerázhatatlan" hőmérőt – videó

Amit csak kevesen tudnak: így lehet lerázni a "lerázhatatlan" hőmérőt – videó