Ne facebookozzon már annyit! – kéri szépen a Facebook

Ne facebookozzon már annyit! – kéri szépen a Facebook

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Miközben a Facebook rengeteg mindent megtesz, időnként a felhasználók jelentős részében nemtetszést kiváltó módosításokat is meglép annak érdekében, hogy minél több időt töltsünk a rendszerben, most olyan eszközöket jelentettek be, melyekkel mindenki szabályozhatja magának a facebookozással és instagramozással eltöltött idejét.

Vezető mentálhigiénés szakemberekkel és szervezetekkel, tudósokkal, saját kutatások eredményei, illetve a felhasználói közösség visszajelzései alapján fejlesztette ki néhány új eszközt a Facebook. A hivatalos megfogalmazás szerint "ezekkel a vállalat azt szeretné elérni, hogy a közösségimédia-platformokon eltöltött idő tudatos, pozitív és inspiráló legyen a felhasználók számára". Az utóbbi idő adatvédelmi botrányai és a szabályozói oldalról mutatkozó aggályok kifejezése után a közösségi oldal láthatóan erőebben hangsúlyozza társadalmi felelősségvállalását, így a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben azt is megfogalmazták: "a Facebook abban bízik, hogy az új megoldások segítségével a felhasználók még tudatosabban rendelkeznek majd az Instagramon és Facebookon töltött idejük felett, illetve hogy az eszközök elősegítik a szülők és a tinédzserek közötti kommunikációt is a helyes online szokások kialakításáról."

Az új funkciók az alkalmazások „Beállítások” menüpontjából érhetőek el: az Instagramon a "Tevékenységed" (Your Activity), míg a Facebookon a "Your Time on Facebook” (Facebookon töltött idő) elemre kell kattintani. Az oldal tetején ekkor megjelenik egy felület, amely arról tájékoztat, hogy az adott fiók használója átlagosan mennyi időt tölt az adott platformon.

©

A Facebook tájékoztatása szerint ugyanitt lehet beállítani egy olyan napi emlékeztetőt is, amely emlékezteti a felhasználót, amikor az elérte az adott napra meghatározott időkeretét. Ez az emlékeztető bármikor módosítható vagy törölhető. Az "Értesítési beállítások" gomb megnyomásával könnyen elérhető az új "Értesítések némítása" funkció, amely korlátozza az Instagram vagy a Facebook értesítéseit arra az időszakra, amikor a felhasználó nem szeretné, ha zavarnák.

Az egyes platformokon eltöltött idő nyomon követésére szolgáló funkciók hamarosan mindenki számára elérhetők lesznek Instagramon és Facebookon egyaránt.

Ez a divat

Az oldalon töltött idő szabályozására vagy legalábbis monitorozására szolgáló eszközkészlet megjelenése nem előzmény nélküli, mostanában a tudatos felhasználói viselkedés erősítése a technológiai vállalatok slágertémája. Az új Androidban és az új iOS-ben is megjelennek majd – heteken belül – hasonló funkciók.

Ezzel párhuzamosan egy akció is indult: brit szakemberek arra kérnek mindenkit, szeptemberben tegye félre a közösségi médiát, próbálja meg ezt az időszakot facebookozás nélkül eltölteni.

Hogy az addikció ezen fajtája mennyire problémás, arról Zacher Gábor toxikológusnak is megvan a maga véleménye.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook új funkcióiról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.