Balogh Csaba
Balogh Csaba

Három álhírterjesztő hálózatot kapcsolt le a Facebook – jelentették magyar idő szerint szerda hajnalban a közösségi oldal üzemeltetői. Az orosz és iráni kötődésű csoportok világszerte több ország felhasználóinak is kamu információkat terjesztettek a Facebookon.

Még júliusban hívta fel a Facebook figyelmét a FireEye kiberbiztonsági vállalat arra a "Liberty Front Press" (magyarul nagyjából: a szabadságfront sajtója) néven azonosított hálózatra, amely netszerte több csatornán is végez tevékenységet. A közösségi oldal szakemberei az elmúlt hetekben alaposan megvizsgálták, mit tesz a csoportosulás a Facebookon.

A nyomozás eredménye szerint 74 Facebook-oldal, 70 felhasználói fiók, 3 csoport és 76 Instagram-csatorna állt a csoport irányítása alatt. Nagyjából 155 ezer ember követte legalább az egiyk oldalt, 2300-an csatlakoztak legalább az egyik Facebook-csoporthoz, és több mint 48 ezren követték az érintett Instagram-csatornákat. A felhasználók elérése nem csak organikus módon történt, a Liberty Front Press az elmúlt három és fél évben több mint 6000 dollár (kb. 1,6 millió forint) hirdetési pénzt költött el arra, hogy a közzétett tartalmak ne csak természetes módon tűnjenek fel a Facebook és az Instagram hírfolyamaiban, hanem kiemelten is.

A Liberty Front Press hálózatát vizsgálva a Facebook egy másik gyanús csoportosulásra is bukkant. Ez valamivel kisebb kaliberű volt, 12 Facebook-oldallal, 66 profillal és 9 Instagram-csatornával nagyjából 16 ezer embert értek el.

A nyomozás során egy harmadik hálózat is kirajzolódott a Facebook biztonsági szakemberei előtt. Az első kettőnél jóval nagyobb "közösségbe" 168 Facebook-oldal, 140 privát profil és 31 Instagram-csatorna tartozott. Ez a csoportosulás már összesen 813 ezer követővel rendelkezett Facebookon és több mint tízezerrel Instagramon. Ők szintén évek óta támogatják meg fizetett hirdetésekkel is a közösségi médiában közzétett tartalmaik terjesztését.

©

A Facebook eltávolította a vizsgálat során feltárt gyanús elemeket, melyek elsősorban az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, az Egyesült Királyságban és Közel-Keleten értek el felhasználókat. A közösségi oldal biztonsági szakemberei értesítették az érintett kormányokat az egymással valószínűleg nem összefüggő, de magukban szervezetten működő hálózatok tevékenységéről.

A közösségi oldal három hete adott hírt hasonlóról, akkor az Egyesült Államok novemberben esedékes képviselőházi választásaiba beavatkozó csoportot kapcsoltak le.

A milliárdnyi ember elérését biztosító Facebookot a világ kormányai egyre inkább rákényszerítik, hogy vegye komolyan az általa kezelt rendszerekben terjedő álhíreket és uszítást. Legutóbb éppen az Európai Bizottság elégelte meg, hogy a közösségi oldalak nem elég hatékonyak a káros tartalmak eltávolításában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!