Ugye, ugye? Lehet, hogy jobb lett volna beengedni a Fortnite-ot a Google Playbe

Ugye, ugye? Lehet, hogy jobb lett volna beengedni a Fortnite-ot a Google Playbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kihagyták ugyan a terjesztésből, ám épp a Google volt az, aki jelezte a Fortnite játék fejlesztőjének: óriási biztonsági rés tátong az androidos app telepítőjében.

Nem volt boldog a Google, amikor kiderült, hogy az év egyik leginkább várt játékának androidos verziója nem kerül be alkalmazás-áruházába. A Fortnite Battle Royale-t először a Galaxy appok boltjából lehetett letölteni, majd felkerült az Epic Games oldalára is.

Az Epic Gamesnél úgy gondolták, nem éri meg a bevétel 30 százalékát a Google Playben hagyni, számukra nem ér meg ennyit az alkalmazásbolt cserébe nyújtott szolgáltatása. Ez a döntés egyébként sok millió dollárba fájhat a Google-nek, lévén egy igen népszerű játékról szó.

Válaszul a Google igen komoly vizsgálatnak vetette alá a játék telepítőjét. (Ez egy egyszerű app, amelyik a letöltése után letölti a teljes játékot.) A keresőóriás egy igen komoly biztonsági rést talált. A Google Issue Trackeren nyilvánosságra hozott sérülékenység potenciálisan lehetővé tette, hogy a hackerek bármilyen, akár teljes jogosultsággal bíró appot telepítsenek a gyanútlan felhasználó mobiljára. A múlt idő használata nem véletlen, a Google ugyanis volt olyan lovagias, hogy mielőtt nyilvánosságra hozta volna a problémát, értesítette róla az Epic Gamest, s csak a rés befoltozása után ismertette meg a világgal.

©

Az Epic Gamesnek állítólag csupán 48 órára volt szüksége ahhoz, hogy javítsa a Google által felfedett hibát. Időközben az is kiderült, hogy azok, akik a Samsung Galaxy appokat raktározó boltjából töltötték le a Fortnite-ot, ugyancsak veszélybe kerültek. Azoknak a felhasználóknak, akik korábban szerezték meg a játékot, azt javasolják, hogy frissítsék a telepítőt a 2.1.0 verzióra. A verzió ellenőrzése a Fortnite telepítő Beállítások menüjében érhető el.

A Google ezzel a húzásával két legyet ütött egy csapásra. Amellett, hogy megvédte az androidos felhasználókat, azt is megmutatta, veszélyes lehet a Google Play Store kikerülésével letölteni appokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.