szerző:
László Ferenc

A Huawei a világon elsőként mutatott be 7 nanométeres csíkszélességű mobil chipkészletet, mely az ígéretek szerint minden riválisát könnyedén verni fogja. Amikor hamarosan telefonba kerül.

A Berlinben zajló IFA 2018 szakkiállításon még nem jelentették be a Mate 20 Pro csúcsmobilt, azt viszont igen, hogy ez a sokak által várt készülék október 16-án Londonban fog bemutatkozni. És az is kiderült, hogy milyen chipset lesz benne.

A Mate 20 Próban debütáló Kirin 980-at Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője tárta a nagyközönség elé. Büszkén jelentette be, hogy ez a világ első 7 nanométeres gyártási technológiával készülő mobil SoC-je, szemben a jelenleg használatos mobilokban lévő 10 nanométeres chipekkel. Itt ugyebár a minél kisebb szám a nyerő, ami általában nagyobb teljesítménnyel és kisebb fogyasztással jár.

©

Ez tehát az iparág első 7 nanométeres terméke, de hamarosan társat kap, ugyanis a szeptember 12-én érkező új iPhone-okban lévő A12-es chip várhatóan ugyanilyen csíkszélességgel fog rendelkezni.

A Huawei saját fejlesztői által készített Kirin 980 továbbá a világ első Cortex-A76 alapú terméke, a világ első dupla mesterséges inteligencia gyorsítós megoldása, és ezzel még mindig nincs vége a világelsőségek listájának.

Ebben a chipben debütál ugyanis a Mali-G76-os grafikusgyorsító, amin a játékok még gyorsabban futnak majd, és ugyancsak itt mutatkozik be az első LTE Cat.21 modem, a maga 1,4 Gbit/-os legnagyobb letöltési sebességével. Magyarul a net is igen gyors lesz a gyorsvonaton és a metróban a korábbiaknál stabilabb adatátvitellel kecsegtető Kirin 980-alapú mobilokon, és most következik egy kiadós számháború.

©

A 6,9 milliárd tranzisztort felvonultató chipset processzormagjai az elődhöz képest 75 százalékos gyorsulást hoznak, miközben a hatékonyságuk 58 százalékkal javult. Tehát elvileg a fogyasztással és az üzemidővel sem lesznek gondjaink. Ezenkívül azt is megtudtuk, hogy a nagy rivális Snapdragon 845-höz képest 37 százalékos CPU gyorsulásra, illetve 32 százalékkal alacsonyabb fogyasztásra lehet számítani.

A 2+2+4 magos felépítésű Kirin 980 grafikusgyorsító fronton is sokat fejlődött. A Kirin 970-hez képest itt 46 százalékos teljesítménytöbblet, illetve 178 százalékos (!) hatékonyságnövekedés várható. A nap végén ez arra elegendő, hogy sebesség fronton a Snapdragon 845-re 22 százalékot ver a Huawei újdonsága. 32 százalékkal kisebb fogyasztás mellett.

©

A manapság oly divatos mesterséges intelligencia is nagyon fekszik a Kirin 980-nak. Tesztelési célból a Huawei 500 képet ismertetett fel egy ilyen chipes mobillal, ami 6 másodpercet vett igénybe. Ehhez képest a Snapdragon 845-ös riválisok 12, az A11 chipes iPhone-ok pedig 25 másodperc alatt végeztek a feladattal.

És ha ez még mindig nem elég: a chipbe szerelt újfajta GPS minden korábbinál jobb helymeghatározással kecsegtet, és a Balong 5000 modemmel kiegészítve az alaphelyzetben 4,5G-képes Kirin 980 a későbbiekben könnyen 5G-képessé tehető. Nem mellesleg pedig ilyen gyors a wifije:

©

A chipsetet követően egy AI Cube nevezetű kütyüt is bejelentett a Huawei, ami egy 4G routert, mesterséges intelligenciát és egy hangszórót felvonultató termék. Egyelőre csak angolul ért, de jövőre várhatóan már a magyarul kimondott parancsokra is cselekedni fog.

©

Jött továbbá egy Huawei Locator nevű nyomkövető eszköz, melynek révén bármikor lekérdezhető az elveszettnek hitt kulcscsomónk vagy éppen a házi kedvencünk pontos pozíciója. 5 méteres pontossággal és teljes vízállóság mellett.

©

Végül, de nem utolsó sorban a tavasszal kijött P20 és P20 Pro szeptember 5-től két új színben (Morpho Aurora, Pearl White) is kapható lesz. Illetve ugyanekkor debütál az LG korábbi csúcsmobiljaihoz hasonlóan bőrborításos P20 Pro: ez a 8 GB RAM-os, illetve 256 GB flashmemóriás telefon 999 euróval vékonyítja majd el a vásárlók pénztárcáját.

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!