szerző:
hvg.hu/MTI

A francia AFP, a német DPA és a brit Press Association is úgy látja, hogy a nagyvállalatok keveset fizetnek a sajtónak a felhasznált tartalmak után.

Anyagaik jogtalan felhasználásával vádolta meg több európai hírügynökség is a Facebookot és a Google-t. Szerintük ugyanis az óriásvállalatoknak sokkal többet kellene fizetniük a felhasznált tartalmakért, amelyek elkészítése egyébként jelentős költségekkel jár. Az ügynökségek levelet írtak az Európai Bizottságnak, a melyben felszólítják a testületet, hogy új szerzői jogi szabályozási tervezetében segítsen orvosolni ezt a "groteszk egyensúlytalanságot”.

A levelet mintegy 20 hírügynökség – köztük a francia AFP, a német DPA és a brit Press Association – vezetője írta alá. Hangsúlyozzák, hogy a Facebook és a Goggle rengeteg tartalmat használ fel ingyen, ami viszont fenyegetést jelent a fogyasztókra és a demokráciára egyaránt.

A levél szerint a Facebook hivatalos nyeresége tavaly 16 milliárd dollár, a Google-é pedig 12,7 milliárd volt, így egyik vállalat sem érvelhet azzal, hogy nincsenek olyan helyzetben, hogy tisztességesen fizessenek az általuk felhasznált tartalmakért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump nem hisz a CIA-nak

Trump nem hisz a CIA-nak

Dzsudzsák most már Rossinál is kezdő

Dzsudzsák most már Rossinál is kezdő

Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Trumpnak ebben a kérdésben igaza van, csakhogy

Trumpnak ebben a kérdésben igaza van, csakhogy

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél