szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha Mark Zuckerbergék nem is kommunikálják ezt, egyértelmű hatása van a Facebook sorozatos botrányainak. Egy új kutatás szerint az amerikai felhasználók 26 százaléka letörölte az appot a telefonjáról, mert elegük lett belőle.

Bár a Cambridge Analyticával történt fiaskók óta csak kisebb csontvázak hullottak ki a Facebook szekrényeiből, valószínű, hogy a sorozatos botrányok, így a telefongyártókkal való titkos megállapodás is nem keveset tett hozzá ahhoz, hogy négyből egy amerikai jobbnak látta, ha inkább megválik a telefonos alkalmazástól.

A Pew Research Center felmérésében arra világított rá, hogy az Egyesült Államokban élő felhasználók 26 százalékának lett elege a közösségi oldalból, ők mindannyian törölték az appot mobiljukról. Mindez persze nem azt jelenti, hogy később ne raknák azt vissza, illetve a törlés kizárólag a programra vonatkozik, tehát a fiókuk még ugyanúgy aktív és használható, például a számtógépes felületről. (Ráadásul a Messenger külön is működik.)

A kutatás során arra is választ kaptak a szakemberek, hogy a Facebookkal leginkább a 18-29 éves korosztálynak van tele a hócipője, náluk 44 százalékra tehető azok aránya, akik megváltak a telefonos változattól. A 65 év fölöttieknél már nem igazán érzékelhető ez a fajta "gyűlölet", ők láthatóan még tartják magukat, hiszen esetükben ez a szám csupán 12 százalék. A válaszadók 42 százaléka azt állította, előfordult már, hogy több hétig kerülte a közösségi oldal felületét.

A felmérés legbeszédesebb része a biztonsági beállításokkal kapcsolatos, ezeken a 18-29 évesek 65 százaléka változtatott az elmúlt hónapok során, az idősebbeknek pedig a harmada. Utóbbi azért is érdekes, mert a Facebook korábban azt mondta, hiába adtak új eszközöket a felhasználók kezébe, az emberek többsége pár kattintásra sem hajlandó a saját adatai érdekében.

A kutatás eredményeit látva a Gizmodo meg is kérdezte a Facebookot, mi lehet az oka, hogy inkább a fiatalok menekülnek az oldalról, illetve azt is, mivel szándékoznak ezt megakadályozni. Egyelőre nem érkezett válasz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balogh Csaba Tech

Mark Zuckerberg ma nem alszik nyugodtan, az Európai Parlament belengette a Facebooknak a vörös zászlót

A lehető legrosszabb értelemben véve európai uniós módon zajlott kedden kora este Mark Zuckerberg európai parlamenti meghallgatása. A képviselők előbb megállás – és a rendelkezésre álló időkeretük betartása – nélkül sorolták kérdéseiket, így a válaszokra végül alig jutott idő. A politikusok pedig majdnem összevesztek. Szerencsére azért kiderült néhány konkrétum is, egyebek mellett az is, hogy erősödik az uniós gyanú azt illetően, hogy a Facebook nem igazán tudja kontrollálni magát a piacon, ahol talán erőfölényével is visszaél.

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Három nagyvárosban nő a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Három nagyvárosban nő a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Milyen járvány? Tele volt a Copacabana a hétvégén

Milyen járvány? Tele volt a Copacabana a hétvégén