4-ből 1 amerikainak nagyon elege lett a Facebookból, törölték telefonjukról az alkalmazást

4-ből 1 amerikainak nagyon elege lett a Facebookból, törölték telefonjukról az alkalmazást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ha Mark Zuckerbergék nem is kommunikálják ezt, egyértelmű hatása van a Facebook sorozatos botrányainak. Egy új kutatás szerint az amerikai felhasználók 26 százaléka letörölte az appot a telefonjáról, mert elegük lett belőle.

Bár a Cambridge Analyticával történt fiaskók óta csak kisebb csontvázak hullottak ki a Facebook szekrényeiből, valószínű, hogy a sorozatos botrányok, így a telefongyártókkal való titkos megállapodás is nem keveset tett hozzá ahhoz, hogy négyből egy amerikai jobbnak látta, ha inkább megválik a telefonos alkalmazástól.

A Pew Research Center felmérésében arra világított rá, hogy az Egyesült Államokban élő felhasználók 26 százalékának lett elege a közösségi oldalból, ők mindannyian törölték az appot mobiljukról. Mindez persze nem azt jelenti, hogy később ne raknák azt vissza, illetve a törlés kizárólag a programra vonatkozik, tehát a fiókuk még ugyanúgy aktív és használható, például a számtógépes felületről. (Ráadásul a Messenger külön is működik.)

A kutatás során arra is választ kaptak a szakemberek, hogy a Facebookkal leginkább a 18-29 éves korosztálynak van tele a hócipője, náluk 44 százalékra tehető azok aránya, akik megváltak a telefonos változattól. A 65 év fölöttieknél már nem igazán érzékelhető ez a fajta "gyűlölet", ők láthatóan még tartják magukat, hiszen esetükben ez a szám csupán 12 százalék. A válaszadók 42 százaléka azt állította, előfordult már, hogy több hétig kerülte a közösségi oldal felületét.

A felmérés legbeszédesebb része a biztonsági beállításokkal kapcsolatos, ezeken a 18-29 évesek 65 százaléka változtatott az elmúlt hónapok során, az idősebbeknek pedig a harmada. Utóbbi azért is érdekes, mert a Facebook korábban azt mondta, hiába adtak új eszközöket a felhasználók kezébe, az emberek többsége pár kattintásra sem hajlandó a saját adatai érdekében.

A kutatás eredményeit látva a Gizmodo meg is kérdezte a Facebookot, mi lehet az oka, hogy inkább a fiatalok menekülnek az oldalról, illetve azt is, mivel szándékoznak ezt megakadályozni. Egyelőre nem érkezett válasz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.