szerző:
hvg.hu

Kezdetben mindenki kinevette Maria Ponce-t, mikor meglátták, miből készül újraépíteni házát. Ma pedig mindenki a csodájára jár a különleges, palackokból épült otthonnak.

Több ezren vesztették életüket a Közép-Amerikában található El Salvador területén az elmúlt hónapok során történt pusztító földrengések miatt. A földmozgások az ott élők házát sem kímélték, rengeteg épület rongálódott meg, vagy dőlt romba, így sokaknak semmijük nem maradt.

A katasztrófa Maria Ponce-t is közvetlenül érintette, ugyanis a 87 éves asszony otthonából sem maradt semmi. Pénze nem volt, hogy új épületet húzzon fel, ezért töprengeni kezdett, nem sokkal később pedig bevillant a megoldás: kiürült, de még meg nem semmisített PET-palackokból fog tetőt húzni a feje fölé. Ötletét először kinevették a környéken élők, mindenki őrületnek tartotta a nőt, mondván, lehetetlen küldetésre vállalkozik.

Ponce asszony azonban ragaszkodott hozzá, hogy üdítős palackokból legyen új otthona, ezért munkába fogott. Az "építkezés" időtartama nem ismert, ám ez most talán elhanyagolható részlet, hiszen amúgy is a végeredmény a lényeg: a különleges ingatlan elkészült, és talán megálmodója sem remélte, milyen tetszetős lesz majd. (A ház nem most épült meg, eddig azonban nem nagyon jelent meg róla olyan felvétel, amely teljes egészében bemutatná azt.)

A Future Planet által megosztott videó szerint a ház ugyan nem összkomfortos, hiszen se víz, se villany nincs benne, az asszony munkájával alighanem hatalmas előrelépést tett a környezetvédelem érdekében. Hiszen a mai napig nem sikerült biztos megoldást találni arra, mi legyen az óceánok élővilágát is veszélyeztető PET-palackokkal. Ötletek és kísérletek persze akadnak, ezek közül a műanyagfaló szuperenzim tűnik remek húzásnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!