Bejött a trükk, sok pénz vándorolhat a Google-t megkerülő sikerjáték fejlesztőihez

Bejött a trükk, sok pénz vándorolhat a Google-t megkerülő sikerjáték fejlesztőihez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hatalmas kockázatot vállalt a Fortnite-ot készítő Epic Games azzal, hogy nem a Google áruházán át kezdte terjeszteni játékát. Most úgy tűnik, megérte: a felhasználók így is megtalálják, letöltik a programot. Ez egyben komoly üzenet is az alkalmazásfejlesztőknek.

Hosszú tortúrát követően végül Androidon is elérhetővé vált az utóbbi idők egyik legnépszerűbb és legsikeresebb mobiljátéka. Az Epic Games fejlesztette Fortnite Battle Royal térnyerése ráadásul nagyon kellemetlenül érintheti a Google-t, hiszen a készítők nem a Play Áruházban, hanem saját weboldalukon tették közzé a telepítőfájlokat.

A lépés persze érthető okok miatt történt. Az Apple zárt rendszere miatt a kötelező sarcot sem lehet megúszni, a Google viszont más tészta: bár a keresőcég ugyanúgy 30 százalékot csíp le az appok és a hozzájuk tartozó extrák vásárlásából, a rendszer megkerülésével ez utóbbi is kivédhető, így minden juss a készítők zsebébe vándorol, a keresőcég pedig egyetlen centhez sem jut. Az Epic Games pedig pont ezt tette, és ezzel nagyot kockáztatott, hiszen a más forrásból történő telepítés akár el is riaszthatta volna a Play áruházhoz szokott androidos érdeklődőket.

Erre azonban nem került sor, sőt épp az ellenkezője történt: a vállalat friss jelentése szerint a Fortnite három héttel ezelőtti debütálása óta 15 millióan töltötték le a cég honlapjáról a telepítőfájlt. Bár az androidos felhasználók által generált bevétel mennyiségéről még nem érkezett hír, a korábbi tapasztalatok szerint ez már most is dollármilliókat jelenhet.

A nagy kérdés most az, az óriási várakozás után természetesen kiugró kezdeti aktivitás után meddig tartható a felhasználószám növekedése.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.