szerző:
hvg.hu

Arra hivatkozva lépett közbe az orosz vezetés, hogy a keresőcég beavatkozik a helyhatósági választásokba, ha hagyja, hogy Alekszej Navalnij mozgalma nagyobb felületet kapjon.

A nyugdíjkorhatár emelése miatt nagyszabású tüntetésekre készül egész Oroszországban a legnépszerűbb orosz ellenzéki politikus, Alekszander Navalnij mozgalma szeptember 9-én.

Az intézkedés értelmében öt évvel emelnék meg a korhatárt, mire valaki nyugdíjba vonulhatna Oroszországban. A felmérések azt mutatják, hogy a lépés igen kedvezőtlen a lakosság számára, Navalnij és mozgalma ennek megfelelően tüntetéseket tervezett, hogy nagyobb visszhangot keltsenek. A politikust 30 napra már a tervezett megmozdulások előtt börtönbe zárták, ám mielőtt bevonult, készített egy videót, amellyel mozgalmának igyekezett nagyobb figyelmet szerezni. Hogy a felvétel biztosan célt érjen, hirdetést is vásárolt hozzá.

A reklám azonban rövid idő után eltűnt a YouTube-ról, ugyanis az orosz választási iroda töröltette azt a Google-lel. A Reuters beszámolója szerint levelükben arra hivatkoztak, hogy a reklám a választásokba való egyértelmű beavatkozási szándék, amelyet a keresőcég nem hagyhat figyelmen kívül.

Navalnijék később a Facebookon be is számoltak az ügyről, azt hangoztatva, hogy az orosz hatóságok sokadik alkalommal lehetetlenítik el hazugságaikkal az ellenzéki politikusok által életre hívott mozgalmakat. Szerintük a lépés egyben komoly cenzúraként is értékelhető.

A moszkvai Google később közleményben magyarázkodott, mint írták, ők minden esetben a helyi jogszabályoknak megfelelően járnak el, de Navalnijék szerint ez most aligha így történt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!