szerző:
hvg.hu

A NASA Atlas nevű lézere másodpercenként 10 ezer nyalábot lő majd a Föld felszínére, hogy megmérje, hol mekkora a jég vastagsága. A változásból sok mindenre lehet majd következtetni például a globális felmelegedés hatásaival kapcsolatban.

Mintegy 500 km-es magasságban kering majd a Föld körül az lézerberendezés, amit a tervek szerint szeptember 15-én bocsát fel az amerikai űrhivatal. A szerkezet segítségével minden eddiginél pontosabban tudják majd megmérni a kutatók a földi jég mennyiségét, amelynél már egy ceruza szélességű változást is képesek lesznek érzékelni.

Az ICESat-2 műholdon helyet kapó, Atlas nevű lézer a pályára álláss után fotonokkal bombázza majd a bolygónk felszínét. A szatellit 91 nap alatt mintegy 1387 egyedi útvonalat jár be a Föld felett, és ezt egészen addig ismétli majd, ameddig a felszerelése kitart, vagy az üzemanyaga elfogy. A szakemberek szerint az adatokból ki lehet majd olvasni, hogy a globális felmelegedés miatt hol gyorsult fel a jég olvadása, és milyen következményekkel járhat ez az életünkre nézve. A műszer az alapján számítja ki a jég vastagságát, hogy a kilőtt foton milyen gyorsan ér vissza a lézerhez – számolt be róla az Earther szakoldal

©

A NASA mérnökei korábban készítettek már egy hasonló műholdat ICESat néven, az 2009-ben fejezte be pályafutását. A mostani műholdon helyet kapó lézer jelentősen többet tud, mint 9 évvel ezelőtti társa: a másodpercenkénti 40 helyett 10 ezer impulzust lő ki a felszínre. Mindezt ráadásul úgy, hogy a kilőtt nyaláb 3x2 nyalábra oszlik, így sokkal több területet lehet letapogatni, mint korábban. Ennek köszönhetően nagyjából 71 centiméterenként tudja majd megnérni a jég magasságát.

A szakemberek azt remélik, hogy a mérési adatokat más adatokkal összevetve pontosabb képet kapnak majd a földi jég változásáról. Ennek köszönhetően pedig azt is kikalkulálhatják, hogy a tengerszint emelkedése mely régiókat veszélyezteti majd a legjobban.

Egy néhány hete nyilvánosságra került másik videón például jól látni, hogyan emelkedik a tengerszint 30 perc alatt.

A tudósok friss számításai szerint egyébként ezek az országok (nem) élik majd túl a globális felmelegedés ehhez hasonló hatásait.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!