szerző:
hvg.hu

Instagramon megosztható fényképet készíteni könnyű, jó Instagram-fotót készíteni viszont már kevésbé. A képek finomhangolásának sokkal nagyobb jelentősége van, mint azt elsőre gondolnánk, a profizmus azonban nemcsak ezen múlik.

Képet posztolni az Instagramra a világ egyik legegyszerűbb dolga, és legtöbbször már-már annál is kevesebb időbe kerül, mint ezt a mondatot végigolvasni. Jó Instagram-fotót készíteni azonban már jóval nehezebb feladat: rengeteg olyan apró részlet van, amire figyelni kell, különben a kép nem éri el a kívánt összhatást. Ha a fotó ferde, zajos vagy esetleg túlszaturált, már egyáltalán nem élvezhető, a követők pedig néhány tizedmásodperc gondolkodás után már tovább is görgettek.

Hogy ez ne történjen meg, a Mashable nemrég felkérte az amerikai lifestyle és portréfotóst, Alexa Jade-et, árulja el, mi mindenre kell odafigyelni ahhoz, hogy mindenki számára élvezhető legyen egy Instagram-profil.

1. Megfelelő téma

A szakember szerint legtöbben ott hibáznak, hogy nem választanak sem stílust, sem tematikát, és a legkülönbözőbb témájú (és kinézetű) képeket osztják meg a világgal. Pedig az Instagram a képekkel közvetített érzelmekről szól, amit kell, hogy a követők is érezzenek. Ám ha túlságosan következetlennek tartják a csatornát, egy idő után el fognak tűnni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

"Doubting's only made your vision blurry."

ALEXA JADE (@alexajade__) által megosztott bejegyzés,

Jade szerint éppen ezért érdemes egy meghatározott színsémát és tematikát választani. Ha szakmai oldalt szeretnénk létrehozni (például azt szeretnénk, hogy a csatorna a repülőgépekről szóljon), akkor mérlegelni kell, hogy saját magunkról mennyi személyes dolgot osztunk meg. Ha úgy érezzük, hogy az adott kép esetleg kilógna a sorból, érdemes lehet Instagram Történetben kiposztolni.

2. Megfelelő szűrő, akár Instagramon kívülről is

Banális dolognak tűnhet, pedig sokan pont ezt rontják el. Nincs ugyanis olyan filter az Instagramon, ami minden képhez passzolna. A Clarendon például tökéletes a naplementéhez, egy beltéri képhez viszont már nem jó. A szakembernek egyébként a Ludwig a személyes kedvence, a Nashville-t viszont ki nem állhatja.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I have a couple shoots I come back to frequently. This is one of them. ✨

ALEXA JADE (@alexajade__) által megosztott bejegyzés,

A képeknek egyébként nemcsak az Instagramon belül adhatunk szűrőket. Vannak olyan alkalmazások is, amelyek pluszlehetőséget biztosítanak egy Instagram-fotós számára, mint például a Filmborn.

3. Megvilágításos trükközés

Ha egy fénykép témáját hátulról világítja meg a fény, gyönyörű képeket készíthetünk – egy igazán jó felvételt azonban nagyon nehéz elkészítenünk, főleg, ha csak egy telefon van a kezünkben.

A fotós szerint éppen ezért érdemes inkább a szerkesztéssel bíbelődni egy kicsit. Egy erre megfelelő alkalmazással növeljük az expozíciót, majd csökkentsük a kontrasztot. Ha pedig az Instagramon belül vagyunk, akkor a kép szerkesztésénél húzzuk fel az árnyékolás értékét, ami így segít világosabbá tenni a sötétebb fotót.

4. Fókusz plusz

Az éles képhez valójában semmi más nem kell, mint az, hogy jó helyre fókuszáljon a kamera. Ha egy koncertet szeretnénk fotózni, érdemes lehet a banda tagjaira állítani a fókuszt, hogy világosabb legyen a kép – vagy épp egy picit föléjük, a fényekre, ami szintén jó fotót eredményezhet.

5. Óvatosan a telítettséggel

Bár a világos színek jól mutatnak a képeken, Jade szerint a felhasználók hajlamosak arra, hogy túltelítetté tegyék a képet. Emiatt a fotóról lerí, hogy szerkesztették, és nem feltétlen éri el azt a hatást, amit szerettünk volna kiváltani vele.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Can’t remember how to edit in color, but I’m tryin’

ALEXA JADE (@alexajade__) által megosztott bejegyzés,

Jade szerint annak érdekében, hogy elkerüljük a kép túlszaturálását, éredemes a hideg-meleg aránnyal kísérletezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tényleg vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

Tényleg vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

Biztonságiakat rendelhettek a vidéki Mediaworks-kiadványok épületeihez

Biztonságiakat rendelhettek a vidéki Mediaworks-kiadványok épületeihez

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené

Lemondott a belga miniszterelnök

Lemondott a belga miniszterelnök

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója