Windows 10 fut a gépén? Nyomjon rá a frissítésre, sok új funkció érkezett bele

Windows 10 fut a gépén? Nyomjon rá a frissítésre, sok új funkció érkezett bele

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hosszas várakozás után a Microsoft hivatalosan is elérhetővé tette a Windows 10 legújabb, őszi frissítőcsomagját, amibe jó néhány új funkció és érdekesség is belekerült.

Az elmúlt években már teljesen menetrendszerűvé vált, hogy a Microsoft tavasszal és ősszel ad ki nagyobb frissítőcsomagját a Windowshoz, egészen pontosan ahhoz a Windows 10-hez, ami már a hazai gépek több mint harmadán fut. Az őszi pakk magyar idő szerint kedd éjjel érkezett meg, a Windows Update-ből érhetik el a felhasználók. (Jövő kedden automatikusan is elindul majd a letöltés minden vonatkozó számítógépre.)

Az operációs rendszer új verziója számos újdonságot tartalmaz, ezek egy részéről itt írtunk korábban. Az őszi frissítőcsomaggal érkezik például a Cloud Clipboard, azaz a felhőalapú vágólap, amely lehetővé teszi a különböző eszközök között a fájlok és egyéb dolgok átvitelét – feltéve, hogy ugyanazzal a felhasználói fiókkal vagyunk mindkét eszközön bejelentkezve. A fejlesztés kifejezetten hasznos lehet, ha a munkahelyen például asztali gépen dolgozunk, de van egy laptop is, amin a munkát végezzük.

Kapott egy frissítést a Windows 10 idővonal (timeline) funkciója, ami a tavaszi nagy frissítéssel érkezett meg a számítógépekre. (A funkcióról itt olvashat bővebben.) A mostani frissítésnek köszönhetően már a Firefox és a Google Chrome is képes kapcsolódni az idővonalhoz, így nem kell harmadik féltől származó alkalmazást használni ehhez. A Microsoft Launcher segítségével az androidos mobilok is csatlakozhatnak az idővonalhoz.

Megérkezett a Your Phone nevű alkalmazás is, ami elvileg az androidos eszközök, valamint az iPhone-ok és az iPadek számára is használható lesz, a The Verge szerint azonban egyelőre zömmel csak az androidos funkciók működnek. A lényege, hogy a segítségével láthatjuk a számítógépen a mobilon lévő képeket, valamint küldhetünk és fogadhatunk vele szöveges üzeneteket.

A következő nagy frissítőcsomag 2019 márciusában várható, és egyelőre a nem túl sokat mondó 19H1 kódnévvel illették.

Ha máskor is tudni szeretne a Windows új funkcióiról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.