szerző:
hvg.hu

Október közepén lejár az a határidő, amit még nyáron szabott ki az Európai Bizottság a Google-nek az Android megváltoztatására. A cég viszont nem akar fizetni, inkább beleáll a dologba.

Sosem látott mértékű, több mint 1400 milliárd forintnak megfelelő bírságot szabott ki még július közepén az Európai Bizottság a Google-ra a versenyjog megsértése miatt. A 2015 óta tartó vizsgálat szerint a Google az alkalmazások letöltéséhez használatos Play áruház engedélyezési feltételeként előírta a gyártók számára a Google Search alkalmazás és a böngészőalkalmazás (Chrome) előzetes telepítését. Vagyis amelyik gyártó nem telepítette a telefonjaira a Google keresőjét és böngészőjét, az nem kapja meg a jogot a Play áruház használatára sem.

Az Európai Bizottság 90 napot adott a Google-nek arra, hogy megváltoztassák az Androidot, ezzel együtt pedig felhagyjanak a versenyjog megsérétésével. A határidő a jövő héten járt volna le, a Google azonban úgy tűnik, nem törődött bele a döntésbe.

A vállalat a Reutersnek azt mondta, nem fogadják el a bírságról szóló döntést, és fellebbeznek ellene az Európai Unió Bíróságán. Szerintük ugyanis az Android nem korlátozta a felhasználói szabadságot (azzal, hogy a Google Play használatát bizonyos alkalmazások előre telepítéséhez kötötte), hanem épp ellenkezőleg: bővítette azt.

A fellebbezéssel minden bizonnyal egy hosszas jogi procedúra veszi kezdetét, ugyanakkor a Google-nek az összeget látva még úgy is megérheti kivárásra játszani, hogy végül mégis be kell fizetnie a bírságot.

A céget nem először bünteti meg az EB, tavaly nyáron 2,4 milliárd eurós büntetést szabtak ki a Google alaptevékenységeként számon tartott kereséssel összefüggésben. Hamarosan pedig újabb bírságra számíthat a Google, a napokban ugyanis kiderült, közel 500 ezer felhasználó adatai szivároghattak ki a Google+-ban éveken át jelen lévő hibának köszönhetően. Bár a Google tudott a problémáról, nem szüntették meg azt, inkább a Google+ bezárása mellett döntöttek. Csakhogy időközben az EU-ban elfogadott GDPR (uniós adatvédelmi rendelet) miatt újabb komoly büntetésről állíthat ki csekket az unió.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Így törölheti magát az adatait szivárogtató Google+ szolgáltatásról

A felhasználók csak nemrég szereztek róla tudomást, a Google előtt azonban már hónapok óta ismert volt, hogy közösségi oldalának rendszerével komoly probléma adódott. Bár a szolgáltatást azóta bezárásra ítélték, van rá mód, hogy a regisztráltak még ma megszabaduljanak fiókjuktól. Mutatjuk, hogyan.

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"