szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A WikiLeaks-alapító elégedetlen a körülményeivel, mert nem internetezhet.

Keresetet indított Ecuadorral szemben a WikiLeaks oknyomozó portált alapító, 2012 óta a latin-amerikai állam londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange, mert elégedetlen életkörülményeivel.

Védője, Baltasar Garzón, aki pénteken érkezett Ecuadorba, azt mondta: Assange azzal vádolja a quitói vezetést, hogy "megsérti alapvető szabadságjogait". Az ügyvéd egy korábbi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: védence "embertelen helyzetbe került".

Assange a keresetben kifogásolja azokat a feltételeket is, amelyek az ecuadori diplomáciai képviselet területén való tartózkodását szabályozzák. Védői szerint egyes intézkedések cenzúrát jelentenek a 47 éves férfi véleménynyilvánítási szabadságára nézve, más szabályok meg arra kötelezik, hogy a látogatóba érkező újságírók és ügyvédek személyes, illetve politikai jellegű információit megossza a nagykövetséggel. A brit PA hírügynökség szerint az ügyet már jövő héten tárgyalhatják.

Assange mindenek előtt azt akarja elérni, hogy a számára politikai menedékjogot biztosító ország kiszélesítse a kommunikációs eszközökhöz való hozzáférését.

Assange internet- és telefonösszeköttetését márciusban elvágták a nagykövetségen. Az intézkedéssel a diplomáciai képviselet elejét próbálta venni annak, hogy Assange beavatkozzon Ecuador külkapcsolataiba. Látogatókat egy ideig nem fogadhatott, ez alól egyedül az ügyvédei képeztek kivételt. Értesülések szerint ezeket a korlátozásokat a múlt héten részben feloldották. Az utóbbi időben feltételezések merültek fel, miszerint Ecuador véget kíván vetni Assange politikai menedékjogának.

Ecuador az után részesítette védelemben az oda menekülő Assange-t nagykövetségén 2012-ben, hogy Svédországban nemi erőszak miatt vádat emeltek ellene. Assange, aki tagadta a vádat, attól tartott, hogy Svédország kiadja őt az Egyesült Államoknak, amiatt, hogy 2010. november 28-től titkos katonai és diplomáciai iratok ezreit szivárogtatta ki az általa alapított portálon. Emiatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene, és akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá. Assange 2017. december 12-én megkapta az ecuadori állampolgárságot. Svédországban időközben megszüntették ellene az eljárást.

Ecuador az idén új házi szabályokat fektetett le Assange számára, aminek keretében óva intették a politikai ügyekkel kapcsolatos megnyilvánulásoktól a világhálón, illetve utasították arra, hogy takarítsa ki a fürdőszobáját, és viselje jobban gondját macskájának, különben elveszik tőle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus-fertőzések miatt tíz napra bezár a Miskolci Nemzeti Színház

Koronavírus-fertőzések miatt tíz napra bezár a Miskolci Nemzeti Színház

Nem kell erős gép: felhőben futtatja a játékokat az Amazon újdonsága, a Luna

Nem kell erős gép: felhőben futtatja a játékokat az Amazon újdonsága, a Luna

Az Oscar után a brit filmakadémia díj szabályzata is változik a sokszínűség erősítése miatt

Az Oscar után a brit filmakadémia díj szabályzata is változik a sokszínűség erősítése miatt