szerző:
MTI

A WikiLeaks-alapító elégedetlen a körülményeivel, mert nem internetezhet.

Keresetet indított Ecuadorral szemben a WikiLeaks oknyomozó portált alapító, 2012 óta a latin-amerikai állam londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange, mert elégedetlen életkörülményeivel.

Védője, Baltasar Garzón, aki pénteken érkezett Ecuadorba, azt mondta: Assange azzal vádolja a quitói vezetést, hogy "megsérti alapvető szabadságjogait". Az ügyvéd egy korábbi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: védence "embertelen helyzetbe került".

Assange a keresetben kifogásolja azokat a feltételeket is, amelyek az ecuadori diplomáciai képviselet területén való tartózkodását szabályozzák. Védői szerint egyes intézkedések cenzúrát jelentenek a 47 éves férfi véleménynyilvánítási szabadságára nézve, más szabályok meg arra kötelezik, hogy a látogatóba érkező újságírók és ügyvédek személyes, illetve politikai jellegű információit megossza a nagykövetséggel. A brit PA hírügynökség szerint az ügyet már jövő héten tárgyalhatják.

Assange mindenek előtt azt akarja elérni, hogy a számára politikai menedékjogot biztosító ország kiszélesítse a kommunikációs eszközökhöz való hozzáférését.

Assange internet- és telefonösszeköttetését márciusban elvágták a nagykövetségen. Az intézkedéssel a diplomáciai képviselet elejét próbálta venni annak, hogy Assange beavatkozzon Ecuador külkapcsolataiba. Látogatókat egy ideig nem fogadhatott, ez alól egyedül az ügyvédei képeztek kivételt. Értesülések szerint ezeket a korlátozásokat a múlt héten részben feloldották. Az utóbbi időben feltételezések merültek fel, miszerint Ecuador véget kíván vetni Assange politikai menedékjogának.

Ecuador az után részesítette védelemben az oda menekülő Assange-t nagykövetségén 2012-ben, hogy Svédországban nemi erőszak miatt vádat emeltek ellene. Assange, aki tagadta a vádat, attól tartott, hogy Svédország kiadja őt az Egyesült Államoknak, amiatt, hogy 2010. november 28-től titkos katonai és diplomáciai iratok ezreit szivárogtatta ki az általa alapított portálon. Emiatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene, és akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá. Assange 2017. december 12-én megkapta az ecuadori állampolgárságot. Svédországban időközben megszüntették ellene az eljárást.

Ecuador az idén új házi szabályokat fektetett le Assange számára, aminek keretében óva intették a politikai ügyekkel kapcsolatos megnyilvánulásoktól a világhálón, illetve utasították arra, hogy takarítsa ki a fürdőszobáját, és viselje jobban gondját macskájának, különben elveszik tőle.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Egymillió menekültet legalizált Etiópia

Egymillió menekültet legalizált Etiópia

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek