A YouTube vezetője figyelmeztet: rosszul járhatnak a netezők az új EU-s szabály miatt

A YouTube vezetője figyelmeztet: rosszul járhatnak a netezők az új EU-s szabály miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szeptemberben szavazták meg az uniós képviselők az új szerzői jogi irányelvet, amely a YouTube-vezér Susan Wojcicki szerint komoly fenyegetést jelent a legnépszerűbb videómegosztóra és a feltöltésekből élő tartalomgyárosokra.

Még az internet atyja, Tim Berners-Lee is ellenezte az új szerzői jogi irányelvet, valamint annak két legkényesebb cikkelyét, amelyek szerinte is komoly cenzúrát szabadíthatnak a szabad internetre. Az ellenkezés azonban hiábavalónak bizonyult, az Európai Unió képviselői a szeptemberi voksoláson megszavazták az említett tervezetet.

Az irányelvekben foglalt pontok többek között kimondják: az online platformok üzemeltetői a jelenleginél jóval kiterjedtebb felelősséggel tartoznak a rendszerükbe feltöltött tartalomért, azokat állandóan ellenőrizni kényszerülnek. Mindez, illetve a megszavazott regula pedig komoly változásokat eredményez a ma ismert webes rendben.

Az új irányelvek ellen már a YouTube első embere, Susan Wojcicki is felszólalt, aki a tartalomgyártóknak küldött levelében egyértelműen fogalmazott: szerinte a megszavazott, az átlagfelhasználókat közvetlenül érintő 13. cikkely miatt a videómegosztóra feltöltött tartalmak is veszélybe kerülnek, végső soron pedig az is előfordulhat,

hogy egyes videók egyszerűen nem jelennek meg az EU területén élő nézők előtt, mert az új jogszabályok értelmében nem lehet majd őket feltölteni.

Wojcicki szerint a jelenlegi formájában elfogadott regula nem csak az önkifejezést gátolhatja, sokak megélhetését sodorhatja veszélybe, hiszen a YouTube szerződéses videósai között nem egy olyan személy van, akiknek a legyártott tartalmak után kapott pénzek jelentik az egyetlen bevételi forrást. A YouTube-vezér szerint ezért átgondolatlan tervezetről van szó, de azt ígérte, elkötelezettek amellett, hogy megtalálják a legjobb megoldást a kérdésben.

Tavaly több tucat jogvédő csoport, köztük a nemzetközi emberjogi szervezet, a Human Rights Watch, az adatvédelemmel foglalkozó Electronic Frontier Foundation, valamint a párizsi központú Riporterek Határok Nélkül (Reporters sans frontières) is azzal a kéréssel fordult az Európai Parlamenthez, hogy töröljék a jogalkotási javaslatokból a 13. cikkelyt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások