9000 pornóoldalt nyitott meg, állami rendszereket fertőzött meg az amerikai hivatalnok

9000 pornóoldalt nyitott meg, állami rendszereket fertőzött meg az amerikai hivatalnok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Munkahelyén is élt szenvedélyének az Egyesült Államok földtani intézetének egy dolgozója, ám arra már nem számított, hogy a vírussal teli oldalak látogatása nagyon nem tesz majd jót a hálózatnak.

A vonatkozó vizsgálati anyagban bár nem tesznek említést a gyanúba keveredett alkalmazott nevéről, a jelek szerint az USA földtani hivatalának (USGS) egy dolgozója ettől függetlenül is komoly problémát idézett elő azzal, hogy munkahelyi gépén is pornógráf tartalmú oldalakat látogatott meg. A TechCrunch cikke szerint a naplófájlok alapján az alkalmazott

9000 pornó(al)oldalt látogatott meg, és mivel a legtöbb rosszindulatú kódot, malware és más vírusfajtákat is tartalmazott, idővel a földtani hivatal egész hálózata fertőzött lett.

Az illető egy titokban az intézetbe becsempészett USB tárolóra és saját, androidos telefonjára is folyamatosan lementette a képeket, így elősegítve a kártevők terjedését. Vélhetően nem szándékosan.

A meglátogatott oldalak egyikén olyan kód is volt, amelyet érzékeny adatok ellopására fejlesztettek ki. Mivel titkosított információk nem szerepeltek a hivatal adatbázisában, kódolt adatok sem szivárogtak ki. Ez azonban valószínűleg csak a szerencsének köszönhető.

A jelentés szerint a földtani hivatalnak többek között azt javasolták, rendszeresen végezzenek belső ellenőrzéseket arra vonatkozóan, ki milyen oldalakat nézeget bent, és ne engedjék, hogy külső USB-eszközöket csatlakoztassanak kormányzati gépekhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások