szerző:
hvg.hu

Kínában eddig is sajátos elvek mentén szabályozták a játékpiac működését, hamarosan azonban a korábbiaknál is sokkal szigorúbb intézkedések lépnek életbe.

A Tencent a kínai videojáték-ipar egyik legismertebb és egyben legnagyobb ilyen vállalata, portfóliójuk sokféle programot tömörít magába. Köztük a magyarok által is szívesen játszott PlayerUnknown’s Battlegroundsot (PUBG), de mobiljátékokból is akad jó néhány darab.

A kiadóvállalat egy nemrég tett bejelentése szerint a kínai felhasználók védelme és a játékidő csökkentése érdekében újfajta korlátozásokat vezetnek be: a fiatalabbak nem csak kevesebb időt tölthetnek majd kedvenc programjaikkal, ahhoz, hogy a megengedett néhány órát tényleg szórakozással tölthessék, igazolniuk kell majd személyazonosságukat.

Kínában több játékvállalat is különleges korhatárbesorolást kénytelen alkalmazni, mert a játékfüggőség országszerte komoly problémát okoz. Emellett a kínai fiataloknál járványszerűen terjed a rövidlátás, ami a folyamatos mobilnyomkodás egyik negatív következménye lehet.

Hogy a hasonló problémáknak elejét vegyék, a kínai kormány több javaslatot is tett arra vonatkozóan, hogyan korlátozzák a fiatalok játékidejét. A 18 éven aluliak például csak napi egy-két órát játszhatnak, ám a szigort könnyű megszegni, ezért is lépteti életbe új azonosítási módszerét a Tencent: ha a játékosok által felmutatott személyi igazolvány adatai megegyeznek a rendőrségi adatbázisában szereplő információkkal, úgy gép elé ülhetnek.

Az intézkedés egyelőre kizárólag a Tencenthez tartozó mobiljátékokra vonatkozik, de esetükben tíz különböző programnál fogják alkalmazni az új szabályt. Az egyelőre nem világos, mi történik akkor, ha valaki hamis adatokkal próbálkozna belépni, de ha már rendőrséget is bevonják a dologba, elég valószínű, milyen következmények várhatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Új betegséget ismert el a WHO: a mentális zavarok közé sorolták be a videojátékoktól való függést

Először jelent meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) különféle mentális zavarokat összegző kiadványa új verziójának első változatában a videojáték-függőség mint létező betegség. Mindez persze nem azt jelenti, hogy minden digitális produktum veszélyt jelentene az életünkre, de egy ilyen kaliberű jelentést, főleg, ha az a WHO-tól származik, tanácsos a komolyan venni.

Az LMP vizsgálja, mennyire szennyezett a levegő az országban

Az LMP vizsgálja, mennyire szennyezett a levegő az országban

Új elnöke van a Budapesti Ügyvédi Kamarának

Új elnöke van a Budapesti Ügyvédi Kamarának

Alaptörvényt sértett Handó Tünde?

Alaptörvényt sértett Handó Tünde?

Videón az elmúlt évek egyik legdurvább formula autós versenybalesete

Videón az elmúlt évek egyik legdurvább formula autós versenybalesete

Sok volt a jóból: amikor már annyit járt az ember a Holdra, hogy meg is unta

Sok volt a jóból: amikor már annyit járt az ember a Holdra, hogy meg is unta

Szenvedett Rossi, míg az észtekkel játszott a csapata

Szenvedett Rossi, míg az észtekkel játszott a csapata