szerző:
hvg.hu

Kritikus besorolást kapott az az incidens, ami vasárnap délután történt a kazahsztáni Air Astana légitársaság repülőjével. A Lisszabonból felszálló gép személyzete egy időre elvesztette az irányítást a repülő fölött.

Karbantartás utáni berepülésre indult vasárnap délután az Air Astana Embraer E190LR típusú utasszállító gépe. Tesztrepülésről lévén szó, az egyébként száz embert is elszállító gépen nem tartózkodott utas, csak a repülést felügyelő, hat főből álló szakszemélyzet.

Az AP hírügynökség azt jelentette, hogy a kazah gép helyi idő szerint nem sokkal délután fél kettő után szállt fel. A Flightradar24 repülőkövető szolgáltatás animációjából is jól kivehető, mi történt ezután. A repülő sebessége és magassága többször is radikálisan esik.

Az AviationSafetyNetwork repülésbiztonsági szakoldal szerint a pilóták először kommunikációs problémára utaló jelzést állítottak be a rádión, majd nem sokkal később vészjelzést adtak le, mivel a gép egy időre lényegében irányíthatatlanná vált. Ez hallható (alább) a rádióforgalmazásban is. A pilóták ekkor a tenger felé mutató vektorokat kértek a légiforgalmi irányítástól, vélhetően a vízre szerették volna valahogyan letenni az instabil repülőt.

Addigra már a portugál légierő két F-16-os vadászgépe is a levegőbe emelkedett. Végül sikerült annyira átvenni az irányítást az Embraer fölött, hogy a katonai gépeknek csak az volt a dolguk, hogy a nem messze lévő – katonai bázisként is üzemelő – Beja repülőtérre kísérték, ahol nagyobb gond nélkül sikerült leszállnia.

[Megpörkölte egy orosz vadászgép az amerikaiak felderítőjét – videó]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba

Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

Hatalmas jégkorong alakult ki egy amerikai folyó közepén, és folyamatosan pörög

Hatalmas jégkorong alakult ki egy amerikai folyó közepén, és folyamatosan pörög

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország

Az évtized utolsó holdfogyatkozása lesz január 21-én

Az évtized utolsó holdfogyatkozása lesz január 21-én