szerző:
hvg.hu

1975-ben még 14 százalékkal kevesebb volt egy átlagos felnőtt súlya, 1,3 százalékkal alacsonyabb volt, és 6,1 százalékkal kevesebb energiára volt szüksége.

Egyre nehezebb lesz élelemmel ellátni a Föld 2050-re 9 milliárdra becsült lakosságát norvég kutatók szerint, mivel az átlagember magassága és testtömege is folyamatosan növekszik. Daniel B. Müller professzor és munkatársai arra keresték a választ, hogyan változott a világ 186 országában 1975 és 2014 között, és arra jutottak, hogy bár egyre növekszik majd az élelem iránti kereslet, az elöregedés ezt valamelyest ellensúlyozza majd.

A kutatásból kiderült, hogy 1975-ben egy átlagos felnőttnek 14 százalékkal kevesebb volt a súlya, 1,3 százalékkal alacsonyabb és 6,2 százalékkal fiatalabb volt, mindemellett 6,1 százalékkal kevesebb energiára volt szüksége. A szakemberek szerint a testsúly és a testmagasság a világ legtöbb országában növekedni fog, ahogyan az energia iránti igény is.

Utóbbi miatt az emberek fogyasztása globálisan 129 százalékkal nőtt, amelyért a lakosság növekedése 116 százalékban, a növekvő magasság- és súly 15 százalékban felelős. Az idős emberek ugyan kevesebbet fogyasztanak, de a lakosság öregedése miatt 1975 óta csak két százalékkal csökkent a fogyasztás.

Egyes országokban már-már ijesztően gyors az átlagember testtömegének növekedése: a karibi Saint Lucia szigeten 40 év alatt átlagosan 62-ről 82 kilóra gyarapodtak az emberek. A legkisebb és legnagyobb változások Ázsiában és Afrikában mentek végbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Plázs

Nem számít a testsúly, ha eleget mozgunk

A szabadidős fizikai aktivitás testsúlytól függetlenül meghosszabbítja a várható élettartamot még akkor is, ha viszonylag kis intenzitású mozgásról van szó - állapították meg 650 ezer felnőttre vonatkozó adatok elemzésével amerikai kutatók.

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat