Blokkolhatták a GPS-jelet az oroszok Finnországnál, az utasszállítók is megérezték

Blokkolhatták a GPS-jelet az oroszok Finnországnál, az utasszállítók is megérezték

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A finn miniszterelnök Juha Sipila szerint az oroszok blokkolták a GPS-jelet az ország északi részén, épp akkor, amikor a NATO hadgyakorlatot tartott. A problémát a polgári légiközlekedésben is észlelték.

Úgy tűnik, az oroszok mindent igyekeztek bevetni annak érdekében, hogy a NATO ne tudjon hadgyakorlatot tartani Skandinávia területén. A finn miniszterelnök Juha Sipila szerint Finnország északi részének légterében nemrég megszakadt a GPS-jel, éppen akkor, amikor a NATO hadgyakorlatot tartott.

A finn miniszterelnök szerint az oroszok zavarhatták meg a jelet, hogy ezzel akadályozzák a hadműveletet. Bár Finnország nem tagja a NATO-nak, ők is csatlakoztak a hadgyakorlathoz. Hasonló problémát tapasztalt egyébként Norvégia is az Oroszországhoz közeli határterületen.

[Használ GPS-t a telefonján? Pedig most már lecserélhetné, van jobb rendszer]

Norvég Polgári Légiközlekedési Hatóság igazgatója, Wenche Olsen szerint bár egyelőre nem lehet megmondani, pontosan mi okozta a zavart, de az időzítést látva minden bizonnyal összefügg az északi hadmozdulatokkal. Hasonló helyzet állt elő egyébként 2017-ben is, amikor Norvégia nemzeti hadgyakorlatot tartott.

A BBC beszámolója szerint a problémát a polgári légiközlekedés pilótái is észlelték, szerencsére azonban a GPS-jel elvesztése után más tájékozódási lehetőségük is volt.

Juha Sipila szerint a GPS-rendszer egyik legnagyobb gyengesége, hogy a jeleket viszonylag könnyű blokkolni vagy megzavarni. Az oroszok modern hadviselése pedig minden bizonnyal képes arra, hogy ezt megtegye. Ezzel ráadásul nem veszélyeztetnénk a közlekedésüket, az országnak ugyanis saját, kevésbé ismert navigációs rendszere van.

A mostani eset is azt mutatja, mennyire sérülékeny – és ezzel együtt idejét múlt – a GPS-rendszer. A kínaiak az 1980-as évek óta dolgoznak azon, hogy konkurenciát teremtsenek az amerikaiak rendszerének, a britek viszont feltalálták a műhold nélküli navigációt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások