szerző:
hvg.hu

A New York Times cikke szerint a Facebook egy olyan PR-céget is felbérelt, hogy elterelje a botrányairól a figyelmet, amely sorosozással támadt kritikusaira. Mark Zuckerberg azt állítja, ő nem tudott erről, csak a sajtóból értesült róla.

Terjedelmes cikket közölte szerdán a The New York Times a Facebook első, igazán problémás éveiről, köztük a 2016-os amerikai elnökválasztás idején kirobbant botrány kevésbé ismert részleteiről. A mostani információk újdonsága, hogy a Facebook a magyar kormánytól sem idegen módszerhez nyúlt, hogy kritikusait elhallgattassa.

A lap cikkében szó esik arról, hogy a közösségi óriás egy pr-céget is felbérelt, hogy jó hírét megőrizze, illetve hogy a kritikusainak rossz hírét keltse. Akik akár az adatgyűjtés, akár más miatt rosszallóan nyilatkoztak a Facebookról, arról az általuk megbízott ügynökség összeesküvés-elméleteket gyártott, és valamennyiüket a magyar származású milliárdos, Soros György embereinek állította be.

A cikk megjelenése után Mark Zuckerberg konferenciahíváson fogadta az újságírók kérdéseit, amiről a The Guardian tudósít. Itt azt mondta a Facebook első embere, hogy ő is csak a sajtóból értesült az egészről, ezt követően pedig azonnal megszakították a kapcsolatot az érintett vállalattal. Azonban olyan kijelentést is tett Zuckerberg, ami a lejáratókampányban elhangzott korábban. Állította, szerinte nem alulról szerveződő akció zajlott cége ellen. Hozzátette azonban: tiszteli Soros Györgyöt.

A NYT-cikkre korábban reagált Soros alapítványa, az Open Society Foundation is, elnökükön keresztül azt közölték, ahogy a Facebook beleállt a világszerte terjedő jobboldali törekvésbe, hogy démonizálják Sorost és az alapítványait, elítélendő és őszintén megdöbbentő.

Zuckerberg beszélt a Facebook moderálásáról is, úgy fogalmazott, szeretné, ha egy független testület jönne létre, amely dönt majd olyankor, ha fellebbez valaki a tartalma eltávolítása miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keith Richards felhagy az alkohollal

Keith Richards felhagy az alkohollal

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott

Megnyerte Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét a TASZ

Megnyerte Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét a TASZ